130 let

Na Petru Kvitovou se řvát nesmí. To zjistil i František Čermák | foto: Reuters

Rozhovor

‚Potřebuje Kvitová někoho s bičem v ruce? Nemyslím si,‘ tvrdí nový kouč Čermák

Roland Garros
  •   11:00
PAŘÍŽ (od našeho zpravodaje) - Ona o něm říká: „Je hodně pozitivní. Když mám pocit, že mi něco nejde, on se mi vždy snaží vysvětlit, že mi to vlastně jde. A vštěpuje mi, jak všechno vidí kladně.“ On zase tvrdí: „Je to profesionálka se vším všudy. Ví, že na sobě musí neustále makat.“ Dohromady utvořila Petra Kvitová s Františkem Čermákem tým, který má nejlepší českou tenistku vyvést z podivného startu do letošní sezony k lepším časům.

Mládí v pozadí, tenis patří zkušeným: v Paříži hrál rekordní počet ‚veteránů‘

Po nemoci, rozchodu s koučem Kotyzou a hledání jeho nástupce i herního sebevědomí míří Kvitová zase vzhůru. Ve středu zvládla bez problémů 2. kolo Roland Garros a její kouč si pochvaluje: „Má ohromnou chuť prát se o další tituly.“

Devětatřicetiletý Čermák, vítěz 31 turnajů ve čtyřhře, ve středu vybraným českým médiím poslal odpovědi do prvního rozhovoru od dubnového nástupu do ostře sledované role.

Co vás přesvědčilo k práci s Kvitovou?
Petřina nabídka byla zpočátku na časově omezenou dobu. I ona tehdy považovala za nutné, abychom se vzájemně přesvědčili, že ji případná dlouhodobější spolupráce může posunout dál. Turnaje v Americe ukázaly, že máme podobné názory, jakou cestou jít k návratu do herní pohody a s tím spojených výsledků. To rozhodlo.

Jak se sžíváte s rolí trenéra?
Myslím, že s ohledem na Petřin přístup to jde velmi dobře. Má obrovskou chuť se dále posunout a tomu odpovídá i její přístup.

Trenér Petry Kvitové František Čermák

Na co všechno si zvykáte?
Nových věcí je dost. Ale na okruhu se pohybuju více než 20 let. Sledoval jsem výsledky Petry i dalších hráček nejen ve Fed Cupu, ale i na grandslamech. Na společných turnajích jsme občas prohodili pár slov. Určitě mi nějakou dobu potrvá, než podrobněji poznám všechny hráčky, ale neviděl bych v tom nic zásadního. Dnešní doba nabízí hodně možností, jak informace získat.

Na čem se snažíte pracovat?
Na větší agresivitě a pestrosti hry. Kromě tréninku herních situací a variant pracujeme s celým týmem na celkové přípravě i mimo kurt. Je důležité, aby jednotlivé části přípravy do sebe zapadaly jako celek.

V zápasech Kvitové se často střídají vzestupy a propady. Co to s vámi na tribuně dělá?
Petra během relativně krátké spolupráce dokázala v několika těžkých zápasech, jak moc chce uspět, i když se jí během utkání nedařilo. Snaží se hrát agresivně a takové zápasy k ní prostě patří.

Petra Kvitová.
Petra Kvitová na French Open.

Jste přísný trenér?
Petra není hráčka, která nad sebou potřebuje někoho s bičem v ruce. Je to profesionálka se vším všudy a ví, že aby opět dosáhla na další turnajové tituly a udržela se v elitní desítce, musí na sobě neustále makat.

Jak jste se sehrál s kondičním koučem Davidem Vydrou?
Již před spoluprací s Petrou jsem ho vnímal jako jednoho z největších odborníků v oboru. Jeho přínos se ukazuje i v tak náročných zápasech, jakými byly třeba tři třísetové zápasy v Indian Wells - nebo tady v 1. kole Roland Garros. Jsme přesvědčeni, že kondiční příprava jde správným směrem. Teď je na nás jako týmu, abychom přetavili přípravu v co nejlepší výsledky.

Autor: