Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Potrestaný sprinter Montgomery ukončil kariéru

Sport

  13:05
SALVO (USA) - Dvouletý distanc, který dostal americký sprinter od Sportovní arbitráže (CAS) v Lausanne, přiměl bývalého světového rekordmana ukončit kariéru.

Americký sprinter Tim Montgomery u časomíry ukazující světový rekord. Ten už v současnosti nedrží, jeho výsledky byly anulovány. foto: ČTK

Třicetiletý sprinter, jenž byl potrestán za porušení dopingových pravidel ve spojení s laboratoří BALCO, své rozhodnutí potvrdil agentuře Reuters. Zároveň oznámil, že se rozešel se svou partnerkou Marion Jonesovou, s níž má dvouletého syna.

"Je konec. Skončil jsem," řekl Montgomery v telefonickém rozhovoru ze své rezidence v Hamptonu ve Virginii. Muž, jenž zaběhl před třemi lety stovku v tehdejším světovém rekordu 9,78 sekundy, zároveň znovu popřel vědomé užívání dopingových látek.

Montgomery dostal od CAS v pondělí dvouletý distanc společně s další americkou sprinterkou Chryste Gainesovou. Oba byli klienty laboratoře BALCO, jež vyvinula mimo jiné dlouho nezjistitelný anabolický steroid THG.

Revoluční rozhodnutí soudu se přitom opíralo především o svědectví jiné dopingové hříšnice
Kelli Whiteové - Montgomery ani Gainesová nebyli v minulosti pozitivně testováni. 

Právě fakt, že neměl pozitivní test, je podle Montgomeryho důkazem toho, že je nevinný. "Rozhodli na základě toho, že někdo o mně řekl, že jsem mu něco řekl. To přece nejde. Tohle není střední škola, tady jde o můj život," uvedla bývalá atletická hvězda.

"Celý ten proces byl naprosto nespravedlivý. Kdyby hledali důkazy, tak by nikdy žádný soud nebyl," dodal atlet. Montgomery musí podle verdiktu CAS vrátit všechny odměny ze závodů od 31. března 2001, kdy měl údajně Whiteové říct, že užívá doping.

To však odmítá: "Nevrátím ani halíř. Zasloužím si ještě mnohem víc, než chtějí zpátky. Za to, jakým způsobem rozhodli o dvouletém trestu," uvedl Montgomery, jehož časy od roku 2001
včetně bývalého rekordu budou vymazány ze světových tabulek.

Musí také vrátit stříbrnou medaili z MS v Paříži. Právě projednávání dopingové aféry bylo podle něj jedním z důvodů, proč skončilo partnerství s atletickou hvězdou Jonesovou."Je těžké být ve společné domácnosti s někým, kdo prochází podobnými problémy. Dohodli jsme se, že zůstaneme přáteli. Bude to lepší pro nás i pro naše dítě," dodal Montgomery ke konci vztahu s trojnásobnou olympijskou vítězkou.

Jméno Jonesové bylo také často spojováno s laboratoří BALCO a dopingem, nikdy však
nebyla obviněna z porušení pravidel. 
Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...