Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Potvrzeno: Vlček jde do Anderlechtu

Sport

  8:20
PRAHA - Fotbalová Slavia ztrácí kapitána, Stanislav Vlček (31) míří do Anderlechtu Brusel. Přestože se ještě v pátek vyjadřoval

Stanislav Vlček foto: Lidové noviny

„Kluby se v sobotu domluvily, stejně tak i já,“ hlásil včera Vlček do telefonu. Podle informací LN se částka transferu pohybuje kolem dvaceti milionů korun. Vlček odlétá do Bruselu ve středu, o den později podstoupí zdravotní a fyzické testy. Pokud dopadnou úspěšně, podepíše smlouvu. Připraven je pro něj kontrakt na jeden a půl roku. „V mých letech už nemůžu na nic čekat, je to pro mě poslední šance jít ven,“ zdůvodnil Vlček, který Slavii neopouští s lehkým srdcem. S týmem prožil fantastický podzim korunovaný úspěšným účinkováním v Lize mistrů. Na jaře navíc sešívané čeká útok na titul i boje v Poháru UEFA.

„Kdyby mi bylo míň, asi bych tady dokopal jaro. Lákadel, abych zůstal, je tady dost. Jenže v létě by mi už podobná nabídka nepřišla. A já nechci riskovat, proto jdu,“ povzdechl si Vlček.

Během působení ve Slavii si našel Vlček cestu k fanouškům, stal se jejich ikonou. Neobává se , že se proti němu strhne vlna jejich zloby? „Projel jsem internet, vypadá to hodně dobře. Děkuju jim, že můj krok chápou.“ Už hůře se s odchodem klíčového muže bude smiřovat trenér Karel Jarolím. „Naznačil mi, že je to na mně, že mi bránit nebude,“ uvedl Vlček.

V Anderlechtu se sejde v jednom dresu se spoluhráči z národního týmu, záložníkem Janem Polákem a brankářem Danielem Zítkou. S Polákem už uskutečnil několik hovorů.

„Kluci mi nabídli, že se mi už poohlédnou po bydlení. Díky nim budu mít začátek lehčí,“ těší Vlčka. V Anderlechtu ho ale čeká těžký boj o sestavu, musí se prosadit přes elitní útočníky Mpenzu a Turka Akina. Navíc může čelit srovnání s Janem Kollerem, který před několika lety v Anderlechtu úspěšně působil.

„Na Honzu nedají dopustit, pořád na něj vzpomínají. Pro šéfa klubu byl jedním z nejférovějších hráčů, které potkal,“ řekl Vlček.

Pokud vše dopadne podle plánu, na prvním tréninku se bude hlásit 2. ledna. O osm dní později si může odbýt premiéru v dresu „Fialek“ v utkání v domácím poháru.

K definitivě ale ještě zbývají fyzické testy. A on toho v poslední době příliš nenahrál, přes měsíc si léčil natažené lýtko... „Hodí mě na pás, no a snad něco předvedu,“ smál se Vlček, který se stal první „obětí“ úspěšného podzimu červenobílých. Klub nyní musí přivést adekvátní náhradu. Tou by měl být buď Makedonec Goče Toleski z Mostu, nebo Jan Blažek ze Slovanu Liberec.