Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Povečeřet s Tysonem v Praze? Připravte si 3 miliony korun

Sport

  7:00aktualizováno  14:30
PRAHA - Snad každý český boxerský fanoušek si již do svého kalendáře zaškrtnul datum 19. října letošního roku. Důvod je nasnadě. Na šestidenní návštěvu Prahy přiletí zlobivé dítě (v jeho případě spíše zvíře) profiboxu, Mike Tyson. Jeho návštěvu však i tři týdny po oficiálním oznámení obestírá mlha nejasností.

Mike Tyson a jeho žena Lakiha při předávání cen MTV Movie Awards v Los Angeles. foto: Reuters

Promotéři celé akce, společnost Brokerspol s.r.o., totiž zatím příliš informací fandům neposkytli. Ano, existují oficiální stránky www.miketysontour.cz, kde si můžete přečíst dopis od samotného bývalého šampiona těžké váhy, ale to je z jejich strany tak nějak vše.

"Program připravujeme a upravujeme. Včas budeme veřejnost informovat," opakuje stále dokola jeden z promotérů akce Petr Havrda. Sdílnější není ani druhý muž, který stojí za příjezdem boxerské legendy do Prahy, Rey Karpf. Oba navíc nejsou v boxerských kruzích příliš známými personami. "Neznám je, nikdy jsem o nich neslyšel," zní často od lidí, kteří se mezi čtyřmi provazy naopak pohybují.

Promotéři vydělají přes 20 milionů korun
Na stránkách věnované manažerské extralize boxu se již objevil ceník "služeb" pro obchodní partnery. Tak třeba taková večeře či oběd při hlavní akci 22. října na Žofíně vás vyjde od 1,5 milionu korun do 6 milionů korun. "Ano, ceník jsme již uveřejnili, ale ceny jsou variabilní, je to jen nástřel. Ceny mohou být nižší, ale i vyšší, samozřejmě," říká k tomu Havrda.

CENÍK

- Firemní akce s Mike Tysonem cena: od 300 tisíc dolarů (6 milionů korun)

- Privátní oběd nebo večeře s Mike Tysonem cena: 150 tisíc dolarů (3 miliony korun)

Galavečer s Mike Tysonem v Paláci Žofín 22.10.2010:
- Platinum stůl pro 10 osob cena: 250 tisíc Kč

- Vyhlídková akce s Mike Tysonem cena: 10 tisíc dolarů (200 tisíc korun)

- Trénink s Mike Tysonem ve FitCentru cena: 50 tisíc korun

- Generální sponzor Galavečera na Žofíně cena 5.500.000,– Kč

- Hlavní sponzor Galavečera cena 3.900.000,– Kč

- Sponzor Galavečera cena 1.500.000,– Kč

Cena vstupenek na V.I.P. Galavečer – Praha Palác Žofín:

Stříbrná 15 tisíc Kč

Zlatá 20 tisíc Kč

Platinová 25 tisíc Kč

Pokud vám jen stačí Tysona vidět a slyšet, připravte si 15 až 25 tisíc korun. Tolik stojí galavačer pro ostatní zájemce. Přesto podle jeho partnera Reye Karpfa bude kapacita zhruba 400 návštěvníků Paláce Žofín naplněna. Celá návštěva Mika Tysona (včetně galavečera) tak může vynést organizátorům odhadem přes 25 milionů korun (zisk po odečtení nákladů by měl být přes 20 milionů).

Zájem médií a veřejnosti nás zaskočil, tvrdí Havrda
Bude se z této částky platit Tysonův (v roce 2003 vyhlásil bankrot, finační problémy jsou mimo jiné jedním z důvodů jeho evropského turné) pobyt? "To vám bohužel nemohu říct. Vše je dáno ve smlouvě, ale její obsah zveřejnit nemohu," nechce konkretizovat Havrda ani finační zákulisí. Připouští jen, že zájem médií a veřejnosti nečekali. A momentálně jej ani nezvládají. Brání se mu tak, že se snaží veškeré informace tajit. Jenže jejich nedostatek paradoxně spouští lavinu dohadů.

Ze stránek akce například již zmizela zpráva o tom, že výtěžek z galavečera na Žofíně (mají se dražit věci dodané samotným boxerem), by měl putovat na konto Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových. "Tohle je jeden z důvodů, proč nechceme o celé akci mluvit. O všem se zatím stále jen jedná. Když něco pak někde něco objeví, jen se to obrátí proti nám," řekl k tomu Havrda, podle kterého jsou ale jednání s Kanceláří prezidenta republiky zatím přerušena. S tím ale po dotázání LN nesouhlasil výkonný ředitel Nadace Judr. Ladislav Petrásek (viz boxík vlevo).

REAKCE Z NADACE

Dne 10.8.2010 navštívil Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových pan Rey Peter Karpf z firmy BROKERSPOL s nabídkou určitého zapojení Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových do programu návštěvy Mika Tysona v Praze.

Byl upozorněn, že o jakékoliv spolupráci, přijímání nadačních darů či poskytování nadačních příspěvků rozhoduje ve smyslu statutu nadačního fondu jeho správní rada.

Správní rada se konala dne 11.8.2010 v dopoledních hodinách a nabídku předloženou panem Karpfem nepřijala. O této skutečnosti byl pan Karpf mnou osobně téhož dne odpoledne telefonicky informován.

Dne 11.8. odpoledne jsem prostřednictvím SMS obdržel od pana Karpfa omluvu za několikahodinové uvedení zmíňky o našem nadačním fondu v programu Mike Tysona, který byl k dispozici na internetových stránkách.

K blamáži by dojít nemělo
Může se třeba stát i to, že by slavný boxer, který má být těsně před návštěvou Prahy uveden od Mezinárodní síně slávy boxu, nepřijel? "Nedávno jsme se s Tysonem setkali v Londýně a návštěvu nám potvrdil," odhání takové řeči Havrda.

To, že by k žádnému skandálu nemělo dojít, potvrzuje i fakt, že promotéři skutečně již oslovili některé subjekty s nabídkou spolupráce. "Byli za mnou s určitými návrhy, ale nebylo to pro mě zajímavé," řekl zdroj LN z boxerských kruhů, kterému organizátoři nabídli upořádání tréninku Tysona se zájemci.

"Pokud by si měl zatrénovat s boxery, předat jim zkušenosti, bylo by to zajímavé. Pokud si ale lidi zaplatí za fotku s ním v ringu a nemá to s boxem nic společného, není to pro nás ničím lákavé. Tím, ale neříkám, že pro někoho jiného to zajímavé být nemůže a že se návštěva Tysona nepovede. Podle všeho to ale vypadá, že to bude v první řadě návštěva celebrity, ne boxera," dodal.

Dočkají se tak setkání s jedním z nejlepších boxerů historie také "obyčejní smrtelníci", kteří nenosí po kapsách tisíce dolarů? "Snažíme se o to, aby tomu tak bylo. Zatím jednáme o termínu a lokalitě," mlží Havrda. "Více ale zatím říct nemohu," zakončuje tajemně.

Tyson: Zvíře v ringu, v osobním životě rozhazoval miliony hrstmi

Život jedné z největších boxerských postav 20. století by vydala na několik knížek. Mimo jiné o něm byly natočeny již dva celovečerní filmy, na druhém se podílel i jako producent a poradce.

Tyson, který se narodil 30. června 1966 v nechvalně známé newyorské čtvrti Brooklyn, nebyl jen divoch, raubíř a člen pouličních gangů, ale také muž s obrovským boxerským talentem. Toho si všiml legendární trenér Guus D´Amato a dokázal z mladého fracka během pár let vychovat nejmladšího světového šampiona těžké váhy. Amato se toho ovšem nedočkal. V roce 1985, tedy rok před titulovou výhrou Tysona nad Berbickem, zemřel.

A Tyson se postupně dostával do spárů nechvalně proslulého promotéra Dona Kinga. Ten z něj na jednu stranu udělal jednoho z nejlépe vydělávajících sportovců světa, na druhou jej využíval a jeho hamižnost mimo jiné stojí i za první profesionální porážkou unaveného "Železného" Mika v roce 1990 v Tokiu od veterána Jamese Douglase.

Tyson se s Bothou nemazlil a poslal jej tvrdě k zemi.

Právě Dona Kinga později Tyson žaluje o 100 milionů dolarů a nemůže mu přijít na jméno. To již v době, kdy oficiálně vyhlásil bankrot (v roce 2003). Podle amerických médií rozhýřil slavný boxer téměř 400 milionové jmění (v dolarech samozřejmě) a dostal se do zhruba 30 milionového minusu (dvě třetiny této částky dělaly dluhy daňovým úřadům v USA a Velké Británii).

Kariéru ukončil viditelně vyhaslý Tyson v roce 2005 porážkou od Kevina McBrida s bilancí 50 výher (44 k.o.) a 6 porážek. Muž s nejtvrdším úderem v historii těžké váhy následně přibral více jak třicet kilo, které ovšem intenzivním tréninkem v posledních měsících zase shodil. I to vede některé lidi z boxerské branže ke spekulacím o jeho možném návratu mezi šestnáct provazů.

To však vášnivý chovatel holubů nepotvrdil. Zatím se budou muset jeho fanoušci spokojit s jeho evropským turné.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...