Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pozor na špehování v Pekingu, varují státy. Češi na zabezpečení spolupracují i s Vojenským zpravodajstvím

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Podle odborných analýz mohou povinnou monitorovací aplikaci pro olympioniky zneužívat čínské úřady či jiné subjekty. Národní olympijské výbory dělají protiopatření.
  20:20

Už příští pátek začínají zimní olympijské hry a řada výprav řeší, s jakým vybavením se jejich členové do Pekingu vydají. Tentokrát však nejde o sportovní materiál, ale o mobily, počítače a notebooky.

Podle pokynů organizátorů musí sportovci, jejich doprovod, ale i novináři a diváci do dějiště olympiády dorazit s oficiální aplikací MY2022 ve svých chytrých telefonech. Ta monitoruje jejich zdravotní stav, zejména hodnoty související s možnou nákazou koronavirem, zároveň se do ní zaznamenávají cestovní a osobní údaje, díky nimž se bude v případě onemocnění sledovat výskyt covidu-19. K dispozici má být i zpravodajství, informační portál či textový a hlasový chat s možností posílání souborů.

Podle analýzy organizace Citizen Lab při Torontské univerzitě, jež se zabývá sledováním kybernetické bezpečnosti, jsou v aplikaci trhliny. „Má jednoduchou, ale zničující chybu, kdy lze triviálně obejít šifrování chránící hlasový zvuk a přenosy souborů uživatelů. Zranitelné jsou také zdravotnické celní formuláře, které přenášejí údaje o cestovním pasu, demografické informace a zdravotní a cestovní historii,“ popisuje Citizen Lab své zjištění na webu.

Zbabělé, vzkázala Navrátilová pořadatelům Australian Open. Tepala je za zákaz triček podporujících Číňanku

Údaje i privátní informace by takto mohly unikat a nekontrolovatelně být shromažďovány nežádoucím příjemcem.

„Odpovědi serveru lze také podvrhnout, což útočníkovi umožní zobrazit uživatelům falešné pokyny.“ vypočítává dál skupina.

Aplikace rovněž obsahuje ve svém kódu seznam klíčových slov určených pro cenzuru, třebaže byl v době testování neaktivní. „Zaměřuje se na různá politická témata včetně domácích otázek, jako je Sin-ťiang (Ujgurská autonomní oblast) a Tibet, a také na odkazy na čínské vládní agentury,“ uvádí Citizen Lab.

Problémy, jako je neúplné nebo neexistující šifrování, se v souvislosti s čínským technologickým průmyslem skloňují dlouhodobě. Což je však v souladu s tamní vládní cenzurou a dohledem, přestože to Čína odmítá. Na předložené riziko reagovala prostřednictvím státního listu Global Times s tím, že „všechny osobní údaje budou šifrovány, aby bylo zajištěno soukromí“.

Před rizikem varovala také další společnost zabývající se kybernetickou bezpečností Internet 2.0. Ta se podle BBC ve své zprávě zabývala některými sponzory her z řad technologických společností a jejich produkty, aby ukázala „propracovanou a širokou kulturu sledování, která v Číně existuje“. „Čínské zákony o národní bezpečnosti údajů nejsou koncipovány s ohledem na západní hodnoty soukromí a svobody a neposkytují stejnou úroveň ochrany,“ tvrdí Internet 2.0.

Čínské úřady navíc pro olympijskou bublinu vypnou tzv. firewall (zabezpečení, které hlídá/filtruje informace přicházející prostřednictvím připojení k internetu), aby se sportovci a další účastníci mohli dostat třeba na sociální sítě. To ale riziko ještě zvyšuje.

V české nominaci na olympijské hry v Pekingu nechybí Červenka. Nepředstaví se Gulaš nebo Chlapík

V řadě zemí proto své olympijské vyslance varovali, aby si dávali na citlivý obsah pozor. „Je třeba počítat s tím, že každá textová zpráva, e-mail, návštěva internetu a přístup do aplikací může být sledován a v ohrožení,“ uvedl Olympijský a paralympijský výbor USA ve svém doporučení.

Podobně informovaly i sportovní orgány v Kanadě, Švédsku, Velké Británii, Nizozemsku, Německu, Švýcarsku či Austrálii. Často členům svých výprav také doporučují používat v Pekingu novou jednorázovou elektroniku a obvyklé osobní přístroje nechat doma nebo si zřídit virtuální privátní síť (VPN), případně jim potřebná zařízení samy poskytnou.

Záležitost řeší také česká mise, jejichž hlavní část se vydá směr Čína ve čtvrtek večer. „Jsme v kontaktu s Vojenským zpravodajstvím a Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost a očekáváme jejich doporučení, která pak předáme členům výpravy,“ řekla pro Lidovky.cz mluvčí Českého olympijského výboru Barbora Žehanová.

Mezinárodní olympijský výbor se k problematice vyjadřuje neutrálně. „Nám nepřísluší komentovat rady, které může národní olympijský výbor poskytovat členům své delegace,“ uvedl MOV.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...