130 let
Koláž: boxerská pozvánka rok 2011.

Koláž: boxerská pozvánka rok 2011. | foto: Vojtěch Lhota, Lidovky.cz

Speciál

POZVÁNKA NA ROK 2011: boxerský svět touží po boji Kličko-Haye

Sport
  •   10:00
PRAHA - Už se z toho stává prokletí. Více jak jedenáct let čeká boxerský svět na absolutního šampiona těžké váhy. Již dvakrát k tomu bylo blízko, vyjde to dotřetice? Server Lidovky.cz pro vás připravil pozvánku na nejzajímavější události mezi šestnácti provazy pro rok 2011, kterým vládne očekávaný střet Davida Hayeho s bratry Kličky.

V roce 2009 byl na spadnutí souboj mezi Ukrajincem Vladimirem Kličkem a Davidem Hayem. Brit ale z duelu vycouval, údajně kvůli zranění zad. O rok později jednal se starším z ukrajinských vládců supertíhy Vitalijem, vše ale ztroskotalo na … ano, penězích.

SPECIÁL LIDOVKY.CZ - VE ČTVRTEK 30. PROSINCE ČTĚTE

POZVÁNKA OSTATNÍ SPORTY 2011: Obhájí Berdych a Štybar své pozice?

Třetí pokus na domluvu nabídl oběma stranám zrušený plánovaný duel Vladimira Klička s krajanem Hayeho – Dereckem Chisorou (Kličko 48 hodin před duelem naplánovaným na 11. prosince oznámil zranění břišních svalů a doktoři jej do zápasu nepustili, pozn. redakce).

Rok 2010 v obrazech

Supertíha zápas Kličko-Haye potřebuje
"Jsme blízko dohodě. Na penězích to padnout nemůže. Půjdeme 50 na 50%. Obě strany ten zápas chtějí," tvrdil naposledy přesvědčivě kouč Hayeho Adam Booth. "Brácha je připravený se s ním utkat. Jestli někdo utíkal, byl to Haye," rýpnul si Vitalij Kličko, který tak rozluštil tajenku – s britskou světovou trojkou by se měl utkat Vladimir. Srdce boxerských fanoušků díky tomu musí plesat, pokud se tak skutečně stane, pozná těžká váha po více jak jedenácti letech svého absolutního vládce.

David Haye.

Třicetiletý Haye drží pás organizace WBA, o čtyři roky starší Vladimir pak WBO a IBF (čtvrtý titul organizace WBF má ve své moci Vitalij, pozn. redakce). A právě tři tituly ze čtyř stačí k tomu, aby si jejich majitel mohl říkat: Absolutní král! "Těžká váha ten zápas potřebuje. Už kvůli tomu, že David chce na konci roku skončit," je si vědom vážnosti situace i Booth. Supertíha byla za dob Aliho, Foremana, Tysona či Lewise jasně nejsledovanější a nejbohatší váhovou kategorií, v poslední době ale začíná své výsadní postavení ztrácet.

Pacquaio táhne, stává se legendou
Může za to především jeden muž – filipínský národní hrdina a budoucí prezident Manny Pacquiao. Dvaatřicetiletý šampion v osmi různých váhových divizích se vypracoval mezi celosvětové sportovní celebrity a boháče. V posledním žebříčku za rok 2010 vyskočil již na 8. místo, před ním je pouze jeden bijec v rukavicích – Američan Floyd Mayweather junior. Právě zrušení jejich březnového souboje bylo největším zklamáním roku 2010. Pro ten příští se rýsuje možný další pokus, reálněji až ve druhé polovině roku.

Manny Pacquiao nařezal Antoniovi Margaritovi a získal rekordní osmý titul v osmé váhové kategorii.

Pacquaio je nyní v jednání o zápas s mladou britskou a stále neporaženou nadějí střední váhy Kellem Brookem. Čtyřiadvacetiletý rodák ze Sheffieldu zatím vyhrál všech svých 23 zápasů v profikariéře, z toho šestnáct před limitem. Možným soupeřem Pacquaiaa, který je už pět let neporažen, může být i sedmadvacetiletý Andre Berto.

Tak či onak – zápas populárního "Pacmana" s jakýmkoliv soupeřem přiláká pozornost celého boxerského světa. Pryč jsou časy, kdy Pacquiao dělal na galavečerech předzápasy větším hvězdám – například v roce 2002 v Memphisu při boji Lennoxe Lewise a Mika Tysona.

Fanoušky boxu budou určitě lákat i duely dalších hvězd – Amira Khana, Marcose Rene Maidany, Shana Mosleyho, Miguela Angel Cotta, Ryana Rhodese, Paula Williamse, Gennady Golovkina, Kelly Pavlika, Bernarda Hopkinse, Tavorise Clouda či veteránů Roy Jonese jr., Davida Tuy či Evandera Holyfielda.

Češi nechtějí zůstat pozadu
Čeští boxeři. (Zleva: Pála, Kraj, Konečný).
A těšit se můžete i vy, také v roce 2011 se vám budeme snažit zprostředkovat co nejvíce zajímavostí ze světa boxu. Nejen ze světového ringu, ale samozřejmě také toho domácího. Vždyť česká jednička Lukáš Konečný má blízko k odvetnému zápasu o titul mistra světa s Ukrajincem Sergejem Dzinzirukem.

Na šanci na velký boxerský duel budou i nadále čekat i Ondřej Pála, nejlepší česká těžká váha, nebo Luboš Šuda, který by se v únoru měl střetnou s Britem a světovou pětkou Olou Afolabim. Třicetiletý rodák z Londýna s nigerijskými kořeny byl ještě loni mistrem světa křížové váhy organizace WBO. Právě Šuda bude první překážkou na cestě k návratu na trůn.

Autoři: Antonín Vavrda, Lidovky.cz
  • Mohlo by vás zajímat