Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Praha hostila kulturistickou špičku. Přijely tisíce fanoušků z celé Evropy

Sport

  14:37
PRAHA - Publikum křičí a tleská, když se na pódiu objeví první muž. Je potřený hnědou barvou a olejem, aby zvýraznil už tak velké svaly, které budoval v posilovně celé roky. Postupně je zatíná, pózuje a předvádí se nejen několikatisícovému davu, ale zejména rozhodčím.

Vítěz loňského ročníku EVL´s Prague Pro Kai Greene a letošní vítěz Dennis Wolf. foto: Martina Černotová, Lidovky.cz

Na EVL’s Prague Pro má velkou konkurenci, o titul přijela bojovat špička světové kulturistiky. Třetí ročník soutěže dal jasně najevo, že se Praha stala důležitým městem tohoto sportu. Jde o největší profesionální soutěž v Evropě, ve světovém pořadí je na třetím místě.

Drsný svět kulturistiky

„Možná přijede i Mr. Olympia,“ řekl loni ředitel Sportovního Holdingu Praha Robert Speychal. A tak se letos také stalo. Jako ambasador se v Praze poprvé ukázal po čtyři roky v kategorii Men’s Open neporažený Phil Heath. Aktivní účast na pódiu Tipsport Areny si nenechal ujít jeho největší konkurent Kai Greene, který se bohužel kvůli zdravotním potížím účastnil jen semifinále.

ČTĚTE TAKÉ:

Ačkoli bývají kulturisté mimo pódium často dobrými přáteli, u Heatha a Greena je tomu jinak. Vztah světové jedničky a dvojky se vyostřuje, byl proto i jedním z témat obou seminářů. „Mám něco, co on chce. Mám něco, co všichni chtějí,“ řekl Heath s tím, že Greena i ostatní soupeře respektuje, protože si účast na nejprestižnější soutěži museli vybojovat, každý z nich už je šampionem. Jejich strkance a leckdy i ostřejší slovní potyčky příliš rozebírat nechtěl. „Myslím, že se naše vztahy zlepší, až přestaneme soupeřit. Ale vánoční pohlednici mu nikdy nepošlu,“ uzavřel Heath toto téma.

Dalibor Hájek pózuje ve finále EVL´s Prague Pro.
Vítěz kategorie open Dennis Wolf na začátku volné disciplíny.
Srovnávání soutěžících kategorie Men´s Open. Vítězem se stal Dennis Wolf...
Soutěžící z kategorie bikini. Česká reprezentantka Vladimíra Krásová (v...

„Druhá Olympia“

Kromě těchto dvou kulturistů, kteří rozdělují fanoušky do věčně se dohadujících a mnohdy až nesmiřitelných táborů, se v Tipsport Areně v kategorii Men´s Open ukázaly i další hvězdy světové kulturistiky. Američané Dexter Jackson, Shawn Rhoden, Němec Dennis Wolf, Roelly Winklaar z Curacaa nebo Victor Martinez z Dominikánské republiky a další velká jména, která každý fanoušek kulturistiky zná. Silná sestava přilákala 3500 fanoušků z Česka, Slovenska, Německa, Ruska, Polska a dalších zemí. „Prodej vstupenek se oproti loňsku navýšil o 400%,“ řekl k nárůstu zájmu Speychal.

Favoritem soutěže byl Kai Greene, vítěz loňského ročníku. Ten musel ale ze zdravotních důvodů z finále odstoupit. Ale už v semifinále nebyla podle mnohých přihlížejících jeho forma ideální. „Kai vystoupil na pódium opět neskutečně mohutný. Jeho masivní stehna a zádové svaly hovořily za své, jeho celková mohutnost opět nezklamala. Ale na úkor své mohutnosti nebyl Kai dotažený do konce a jeho forma nebyla tak vygradovaná jako na letošní Olympii,“ říká trenér Marek Eliáš, který celou soutěž sledoval a v kulturistice se pohybuje již 17 let. Greene tak uvolnil místo vítězi ročníku 2012 Dennisu Wolfovi z Německa, kterého podporoval velký zástup fanoušků z hlediště hlasitým vytím (jeho příjmení znamená vlk - pozn. red.) při jeho vystoupeních.

Mr. Olympia, soutěž šampionů

Nejvíce ceněná soutěž profesionálních kulturistů vznikla před padesáti lety, kdy Joe Weider, spoluzakladatel IFBB (Mezinárodní federace kulturistiky), nesouhlasil s dosavadními pravidly, která neumožňovala šampionům obhajování jejich titulů více let za sebou. Aby sport neopustili, založil soutěž právě pro ně – pro vítěze Mr. America, Mr. World, Mr. Universe.

Doposud získalo titul Mr. Olympia, tedy nejlepšího ze všech šampionů na světě, třináct mužů. Osmkrát se z titulu radoval Lee Haney (v letech 1984-1991) a Ronnie Coleman (1998-2005). Snad nejslavnější kulturista současnosti Arnold Schwarzenegger všechny ostatní sportovce porazil šestkrát (v letech 1970-1975 a 1980).

„Co se týče ostatních závodníků, rád bych vyzdvihnul fantastickou symetrii Showna Rodena a jeho především bicepsovou pózu. Můj obdiv má i Dexter Jackson, který ve svých čtyřiačtyřiceti letech je schopen se stále účastnit těchto soutěží. Vynikající sestavou mě opět pobavil a myslím, že nejenom mě skvělý showman Fred Smalls,“ okomentoval Eliáš formu ostatních závodníků.

„Těžké to měli určitě i naší zástupci Dalibor Hájek a Tomáš Kašpar, který startoval mezi elitou profesionálního nebe poprvé,“ oceňuje Eliáš české soutěžící. Hájek se z osmnácti závodníků umístil třináctý, Kašpar patnáctý.

Lehčí váhy a dámy v bikinách

Kromě Men’s Open se v Tipsport Areně předvedli kulturisté do váhy 212 liber (96,162 kg). I v této sestavě se objevil ten nejlepší. James „Flex“ Lewis na EVL’s Prague Pro obhájil titul potřetí. Stejně tak třikrát dominoval ve své kategorii na Mr. Olympia.

V záři reflektorů se ale ukázaly i ženy. Kategorie Bikini reprezentuje ženskou krásu a jemnost. Závodnice nemají příliš velké svaly, ale pevné a štíhlé tělo. Ačkoli působí něžně, dosažení dokonalé postavy, kterou předvádí v plavkách ozdobených blyštivými kamínky, je stojí spoustu dřiny v posilovně. Loni nejvyšší počet bodů od poroty obdržela Češka Vlaďka Krásová, letos se umístila čtvrtá. Nejlepší hodnocení získala Američanka India Paulino.

Co se na soutěžích hodnotí

Kulturisté v obou kategoriích Pro Men’s 212 a Pro Men’s Open na pódiu předvádějí předem dané pozice. Pózami ukazují bicepsy zepředu i zezadu, hrudník z boku, široký zádový sval, triceps, břicho a stehna. Rozhodčí se při bodování soustředí zejména na svalový rozvoj, symetrii a maximální vyrýsovanost svalstva. Kromě toho, že soutěžím předchází v případě profesionálů několik let tvrdé dřiny, poslední týdny se vyostřují. Poslední fází je zbavení těla velkého množství vody, aby byly všechny svaly co nejvíce viditelné.

Závodnice v kategorii bikini mají sportovní postavu, ne však výrazně osvalenou a vyrýsovanou. Svaly těchto soutěžících působí jemně, jejich tělesná konstituce poměrně křehce. Důležitou roli hraje rovněž souměrnost a vyváženost horní a spodní poloviny těla. Důraz je kladen na štíhlý pas a pevné pozadí.