130 let

Švédská plavkyně Therese Alshammarová | foto: ČTK

Pravidla plavání jsou sexistická

Sport
  •   13:17
SYDNEY - Sexistická. Taková jsou podle světové a evropské šampionky Theresy Alshammarové nová pravidla v plavání. Švédská reprezentantka to prohlásila poté, co přišla o světový rekord na trati 50 metrů motýlek kvůli tomu, že na sobě měla dvoje plavky.
Jednatřicetileté Švédce se nelíbí zejména takzvaná pravidla "slušného oblékání". Závodníci sice nesmí nosit dvoje plavky, aby neměli příliš velký vztlak, pod jejich spodní částí však mohou mít ještě jedny krátké plavky.

"Myslela jsem, že cudné plavky jsou prostě cudné plavky," citovala Alshammarovou agentura AP. "Skoro bych řekla, že tahle pravidla jsou dost sexistická. Mužům na zakrytí intimních partií stačí jenom slipy, ženám ale rozhodně ne. Žila jsem v domnění, že podle pravidel si můžu zakrýt všechny intimní partie. Jak je vidět, tak asi ne...," dodala.

Alshammarová v úterních rozplavbách na závodech v Sydney překonala časem 25,44 sekundy vlastní světový rekord o dvě setiny. Když se však zjistilo, že pod plavkami měla ještě jeden kompletní úbor, byla diskvalifikována.

Nové regule zavedla Mezinárodní plavecká federace FINA a národní svazy kvůli smršti světových rekordů, která přišla s nástupem revolučních modelů plavek.
Autor: Lidovky.cz