Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Pražský půlmaraton vyhrál Keňan Kimurer, Nedvěda předběhl Bém

Sport

  14:39aktualizováno  17:08
PRAHA - Pražský půlmaraton vyhrál Keňan Joel Kimurer v čase 1:00:09, jímž zaostal o pouhé dvě sekundy za traťovým rekordem a svým soupeřům utekl o minutu a čtvrt. Nejlepším z Čechů byl jednačtyřicetiletý veterán Róbert Štefko, který časem 1:06:07 obsadil desáté místo. Mezi ženami se z prvenství radovala Keňanka Rose Kosgeiová. V souboji osobností porazil primátor Pavel Bém bývalého fotbalistu Pavla Nedvěda.

Pražský půlmaraton si zaběhl i Pavel Nedvěd. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Od začátku nebylo pochyb, kdo bude usilovat o prvenství. Skupinka afrických běžců unikla už po prvních metrech a před polovinou trati začala závodit sama mezi sebou. První se z ní oddělil Kimurer, který soupeřům utekl na osmém kilometru a od té chvíle už bojoval jen s časem. Nejbližšímu pronásledovateli nadělil více než minutu a čtvrt, traťový rekord mu ale o dvě sekundy odolal.

Kimurerův útok na hranici jedné hodiny zkomplikovalo především počasí. V ulicích Prahy bylo jen okolo deseti stupňů Celsia a foukal vítr. "Dost mi to zkomplikoval, nebylo příjemné v tom běžet," řekl v cíli vítěz, který se v minulosti dlouho potýkal se zdravotními problémy.

Prezident Klaus zahajuje Pražský půlmaraton.

V Praze si výrazně zlepšil osobní rekord, který měl před závodem hodnotu 1:03:20. "Ale vlastně to nebylo nic extra, dneska jsem běžel svůj ideální čas z tréninku," uvedl Kimurer. Až minutu a 17 sekund za ním doběhl jeho krajan Wilson Chebet, pronásledovaný zbytkem elitní africké skupiny. Jejich favorizovaní krajané Wilson Kwambai a Joseph Maregu skončili pod stupni vítězů.

Keňské vlaječky opanovaly výsledkovou listinu i mezi ženami. Kosgeiová vyhrála o půl minuty před krajankou Chepsoiovou a Kanyataovou.

Běžci Pražského půlmaratonu.

Desáté místo vybojoval Štefko, o dvě příčky za ním doběhl po dlouhé odmlce se vracející Pavel Faschingbauer. "Běželo se mi překvapivě dobře, obzvlášť v tom větru. Ale klobouk dolů před Keňany, jaké časy v tomhle dokázali zaběhnout," řekl Štefko.

Mezi ženami obhájila neoficiální český titul Petra Kamínková, celkově sedmá. "Běžela jsem o něco líp než vloni, za což vděčím hlavně veteránovi Vlastovi Šroubkovi, který mě na trati doběhl a pak mi hodně pomohl," řekla Kamínková a jedním dechem pochválila i úpravy na trati. "Teď se běhá mnohem příjemněji, je tam víc kvalitního asfaltu, což je znát," dodala.

Keňský běžec Kimurer, vítěz Pražského půlmaratonu.

Do závodu se přihlásilo přes osm tisíc běžců, mezi nimi i řada známých tváří. Vedle pražského primátora Béma třeba bývali fotbaloví reprezentanti Nedvěd, Lokvenc a Votava. Jejich skupinka se vydala na trať 40 sekund za nejlepšími; posledním běžcům ze startovního koridoru trvalo bezmála deset minut, než se vlažnou chůzí dostali ke startovní čáře.

V souboji celebrit měl nakonec navrch Votava, který časem 1:34:55 porazil trénovaného primátora Béma (1:36:52) i svého bývalého spoluhráče Nedvěda, jenž za nimi časem 1:49:44 výrazně zaostal. Svůj cíl běžet při svém závodním debutu pod dvě hodiny ale Nedvěd splnil. "Jsem velmi spokojený, i když ten čas není nijak světový. Napoprvé je to dobré, v tom počasí a na tvrdém asfaltu i kostkách...Chtěli jsem běžet určitě pod dvě hodiny, ale neběželi jsme proto, abychom se zničili," řekl Nedvěd serveru Sport.cz.

Stejně jako loni se marně snažil o pokoření vlastního světového rekordu v kategorii nevidomých keňský běžec Francis Thuo Karanja. Spolu se svým bratrem Jamesem Kuriou, který mu dělá vodiče, zaběhl čas 1:11:52 a za nejlepším výkonem zaostal o minutu a 23 sekund.

Autor: