Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Přechylování není skloňování

Sport

  12:52
PRAHA - Na rekordních téměř šedesát dotazů odpovídala v on-line na Sportreport.cz Zuzana Kocumová, lyžařská expertka a spolukomentátorka ČT. Některé byly vážnější, některé vtipnější, Zuzana Kocumová se nevyhýbala žádné. Co čtenáře zajímalo nejvíce?

Zuzana Kocumová při Jizerské padesátce. foto: Jan Petr

Bezesporu tím nejzajímavějším tématem byla "aféra" kvůli vyhazovu a následnému vrácení na televizní obrazovky České televize kvůli nepřechylování (nepoužívání české koncovky -ová u cizím ženských příjmení).

A jak Zuzana Kocumová několikrát poznamenala, někteří čtenáři si pletou pojmy přechylování a skloňování. Na otázku - Dobrý den, Zuzana Kocum, jak se mít? Děkovat za odpověď! - vtipně odpověděla: "Vy být cizinec? Tak aby vy odpoved pochopit, já se mít dobře, já doufat, že i vy. Jinak - já skloňování nevadit." Podobných otázek bylo mezi zbývajícími povíceru. Později dodala: "Dobrý den, znovu – nejsem odpůrkyní skloňování, ale přechylování ženských jmen za každou cenu, a to i v 1. pádě."

Čtenáře také zajímalo, jaké byly skutečné důvody jejího odvolání. Ty si bývalá lyžařka nechala pro sebe, jelikož jak několikrát zdůraznila, pan Černý (šéf sportu ČT) se jí hned druhý den po odvolání osobně omluvil, což sama komentátor považuje za velmi vstřícný a pro každého obtížní krok.

"Ještě jednou bych chtěla poděkovat všem, co nelenili a napsali podpůrný mail, ať již přímo na adresu ČT, na mou soukromou adresu, na diskuze na internetu atd. Míra podpory mě překvapila a kdo ví, jak by to bez ní dopadlo. Proto, bude-li k tomu další příležitost (já věřím, že ano), se pokusím ještě poctivěji připravovat na přenosy, důkladněji projíždět trať, poslouchat zákulisní informace a předávat něco z mojí radosti k lyžování (s úsměvem). U některých diváků to ohlas má, ale je mi jasné, že ani já nejsem výjimkou a není možné, aby se mé komentáře líbily všem. Nejsem profesionál, profesor češtiny a už ani vrcholový závodník, nikdo není dokonalý, ani já. Ale lyžování je krásný sport. A nejlepší odměnou bude, pokud sami vstanete ze svých křesel a půjdete si sami zalyžovat, případně - své šikovné dítko nasměrujete tímto směrem. Věřte, neprohloupíte. A vůbec z něj nemusí být mistr světa." zakončila celé, téměř dvouhodinového odpovídání na vaše dotazy, Zuzana Kocumová.

VŠECHNY OTÁZKY A ODPOVĚDI ZUZANY KOCUMOVÉ SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE!

Autoři:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...