Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Před deseti lety by Kubica nepřežil

Sport

  11:15
PRAHA - Díky pokroku v bezpečnosti závodů formule 1 neměla hrozivě vypadající havárie polského pilota Roberta Kubici ve Velké ceně Kanady tragické následky.

Hrůzostrašně vypadající karambol Poláka Roberta Kubici v monopostu F1. foto: ČTK

„Kdyby došlo k takové havárii před více než deseti lety, tak by měl zřejmě minimální šanci na přežití,“ je přesvědčen Pavel Turek, který ve světě nejrychlejších automobilových závodů pracoval ve stáji McLaren a momentálně působí v roli odborného televizního komentátora při přenosech F1.



„Nároky mezinárodní federace FIA na bezpečnost ztěžují týmům život, i přední stáje mají problémy splnit nároky na crashtesty, ale je vidět, že je to jediná cesta,“ říká. „Městská trať v Montrealu nepatří mezi nejbezpečnější. Shodou okolností poslední vážná havárie se v šampionátu F1 stala před deseti lety také tam, když Olivier Panis narazil do zdi a zlomil si obě nohy,“ vzpomněl Turek. Něco takového mohlo postihnout i Kubicu, ale při čelním nárazu v rychlosti přes 280 km/h sehrála rozhodující roli absorpce energie.

„Přední část vozu se vyrábí nanášením jednotlivých vrstev uhlíkových vláken ve střídavých směrech. Díky této technologii se Kubicův monopost nejvíce zbrzdil a v té chvíli zřejmě došlo k pouhému zhmoždění kotníku. Při následném vymrštění a hrůzostrašných přemetech ho zase ochránilo vyvýšené místo vozu na hlavou,“ vysvětluje znalec, podle nějž se velice vylepšil i zdravotní systém.

„Dbá se na odbornost lékařského zásahu. Komisaři, kteří jsou první u havárie, nesmějí jezdce odpoutat z pásů. Čeká se s tím na oficiálního lékaře.“

Pronájem komerčního prostoru 58 m2, náměstí T. G. Masaryka, Lipník nad Bečvou
Pronájem komerčního prostoru 58 m2, náměstí T. G. Masaryka, Lipník nad Bečvou

náměstí T. G. Masaryka, Lipník nad Bečvou - Lipník nad Bečvou I-Město, okres Přerov
12 000 Kč/měsíc