Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hnilička končí v čele Národní sportovní agentury. Vyloučil, že by rezignace souvisela s kontrolou ministerstva

Milan Hnilička foto:  Petr Topič, MAFRA

Aktualizováno
Praha - Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička dnes rezignoval. Dopoledne o tom informoval premiéra Andreje Babiše. Novým předsedou agentury poté vláda jmenovala Filipa Neussera, současného kouče pozemních hokejistek. Ten tak nemůže kandidovat proti Jiřímu Kejvalovi do čela Českého olympijského výboru (ČOV), jak plánoval.
  11:05aktualizováno  17:42

Hnilička jako hlavní důvod odchodu z čela agentury uvedl enormní pracovní vytížení, které už nehodlal dál podstupovat. S výsledky kontroly ministerstva financí odchod nijak nesouvisel, řekl novinářům. „Ty nejdůležitější důvody jsou asi ve světle posledních měsíců pracovní vytížení a s tím spojený rodinný život. To vytížení bylo opravdu enormní. Nebylo to nijak impulzivní rozhodnutí, přemýšlel jsem o tom už dlouho,“ dodal.

Pro letošní rok je v rozpočtu na sport určeno více než deset miliard korun. Agentura zastřešuje nejen profesionální, ale především amatérské sportovce s důrazem na aktivity dětí a mládeže.

Opoziční politici Hniličkovu rezignaci uvítali. Vyjádřili se tak místopředseda sněmovního podvýboru pro sport a bývalý skokan na lyžích Jakub Janda (ODS) nebo lidovecký předseda Marian Jurečka. „Je škoda, že Milan Hnilička nerezignoval dříve, ačkoliv bylo jasné, že na řízení tak důležitého úřadu nemá,“ uvedl Janda. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se Hnilička předsedou sportovní agentury vůbec neměl stát.

Šéfové velkých sportovních organizací naopak Hniličku ocenili za zásluhy o vznik NSA. „V poslanecké sněmovně a také před vládou její ustavení obhájil. Zároveň odvedl nejtěžší práci při nastavení struktury a organizace úřadu,“ konstatoval předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. Předseda Českého olympijského výboru Kejval doufá, že změna v čele NSA neohrozí přísun očekávaných financí ani cestu sportovců na olympijské hry do Tokia.

Někdejší hokejový brankář Hnilička byl pod tlakem od ledna, kdy se navzdory vládním opatřením proti koronaviru zúčastnil oslavy v Teplicích. Server Seznam Zprávy také upozornil, že agentura pro schvalování dotací angažovala externí firmu. V agentuře proto byla kontrola ministerstva financí, která zjistila i další nedostatky.

Hnilička byl od roku 2018 vládním zmocněncem pro sport. V srpnu 2019 se ujal vedení nově zřízené Národní sportovní agentury, která převzala od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy agendu sportu včetně rozdělování dotací. Všechny státní prostředky rozděluje od letoška, ale už loni spravovala mimořádné programy na kompenzaci ztrát způsobených opatřeními proti koronaviru.

Hnilička navíc musel řešit podmínky pro fungování profesionálního sportu a snahu o obnovení toho amatérského. Teď si chce hlavně odpočinout a svou budoucnost vidí spíše ve sportovním než v politickém prostředí.

Ze sportu do politiky naopak zamířil Neusser. Jeho nástup do čela organizace, která má na starost rozdělování státních dotací ve sportu, znamená, že sejde z jeho kandidatury na předsedu ČOV. Volby vedení ČOV se uskuteční za týden parlamentní formou, tedy tajným hlasováním v pražském sídle ČOV. S tímto formátem bez diskuze na plénu Neusser nesouhlasil.

Autor: