Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Svobodovi hrozila amputace. Zhoubné onemocnění ale překonal

Sport

  13:21
PRAHA - O tom, co všechno může zapříčinit běžné zranění achilovky, by mohl sáhodlouze vyprávět. Překážkář Petr Svoboda kvůli němu překonával zrádnou infekci, odvracel hrozbu amputace nohy a dokonce i ztráty života.

Překážkář Petr Svoboda (vpravo) foto: ČTK

"Kdyby se nákaza rozjela, tak to byl fakt průser. Měl čtyřicítky horečky," prozradil deníku Sport ortoped Vladislav Hospodár. Spolu s doktorem Pavlem Kolářem právě on bojoval o zdraví halového mistra Evropy z roku 2011 v nejkritičtějších fázích nákazy.

Míra zasažených tkání byla v končetině sportovce obrovská, navíc docházelo k jejich destrukci. Zánět se rozšiřoval a postupoval směrem ke kolenu. Kvůli léčbě zranění 28letý překážkář podstoupil dvě operace.

Nemoc se u Svobody rozšířila na ozdravném pobytu u profesora Müllera-Wohlfahrta. Ten se rozhodl poškozenou achilovku léčit podáváním homeopatik, jenže spolu s nimi se do nohy dostala i infekce.

Specialista ho zanedbával

"Péče o něj byla naprosto chaotická, neorganizovaná. On se dozvěděl, že někdo někoho vyléčil, tak se tam v dobré víře rozjel a ne úplně to dopadlo…" komentoval předchozí léčbu Hospodár. Přesto se dle jeho názoru jednalo zejména o velkou smůlu. Atletovi prý reálně hrozila amputace a boj o život. "Ti bezejmenní, kteří na sepsi umírají v nemocnicích, se nejmenují Petr Svoboda…" pravil lékař.

Zda bude Svoboda závodit i nadále, zatím není jisté. "Dělali jsme ale všechno pro to, aby to dopadlo, aby se mohl ke sportu vrátit," dodal Hospodár.