Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hejnová: V Riu bych chtěla zkusit vyhrát víc než bronz

Sport

  8:00
PRAHA - S cílem pokořit čas 53,07 sekundy, který si před sezonou nastavila a jenž by znamenal nový český rekord, půjde do zbývající části sezony bronzová medailistka z olympijských her v Londýně Zuzana Hejnová. Pětadvacetiletou závodnici v běhu na 400 metrů překážek čekají ještě tři starty v Diamantové lize, i proto nechala oslavu největšího úspěchu dosavadní kariéry na později.

Běžkyně Zuzana Hejnová, bronzová medailistka z olympijských her v Londýně foto: ČTK

"Věřím, že mám na to zaběhnout český rekord," řekla Hejnová. Její národní maximum má hodnotu 53,29. "Finále v Londýně bylo už třetí čtvrtkou, ale když poběžím rovnou naplno jeden závod, ten čas může být zajímavý," věří. Původního předsevzetí se tím však nevzdává. "I ten čas je reálný, ale bude záležet i na podmínkách. Když se vše sejde, není to určitě žádné sci-fi," míní.

S možností pokořit hranici 53 sekund už byla opatrnější. "To je asi ještě kus práce přede mnou. Každý čas pod 54 vteřin se však počítá," uvedla Hejnová. Poslední dny pro ni byly hodně náročné, neboť absolvovala řadu akcí a povinností spojených se ziskem olympijské medaile. "Ale užívám si. Trénink nešidím a doufám, že to všechno zvládnu." Po startu ve štafetě na 4x400 metrů měla čtyři dny volno, teď už ale znovu trénuje, i kvůli třem závodům Diamantové ligy.

Ve čtvrtek se představí v Lausanne, hned v neděli ji čeká návrat na britské ostrovy do Birminghamu a 7. září přijde finále seriálu v Bruselu. "Věřím, že to bude pořád dobré a forma neklesá. Cítím se dobře," řekla Hejnová. Přípravu jí komplikují jen současná horka. "Ale to se nedá nic dělat. Atleti však mají určitě radši vedro než zimu."

Medailový závod viděla asi pětkrát a byla nervózní

"Bronzový" závod viděla asi pětkrát, ale poprvé až po dvou dnech od chvíle, kdy přijela domů. "Měla jsem u toho hroznou trému, ale líbilo se mi to," podotkla s úsměvem Hejnová. "Koukala jsem se i kvůli soupeřkám, co mě předběhly. Abych viděla, jak to běhají."

Se svým výkonem byla i s odstupem spokojená. "Nebylo tam moc co vytknout. Říkala jsem si jen, že jsem mohla třeba začít o něco rychleji, ale mohlo by to být na úkor toho závěru, který jsem měla docela silný," řekla Hejnová, jež v cílové rovince rozhodla o životní medaili. "Vůbec jsem si nepřipouštěla, že bych měla být zase čtvrtá. Ten konec také podle toho vypadal," dodala překážkářka, která má ve sbírce několik čtvrtých míst z velkých akcí.

Bronz z Londýna by ráda zkusila vylepšit v roce 2016 v Riu de Janeiro. "Ty čtyři roky se na sobě budu snažit pracovat, abych byla v té době na vrcholu. Bude mi 29, což je na překážkářku ideální věk, takže by to třeba mohlo být ještě lepší," řekla.

Autor: