Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Překonal světový rekord Bolta na 200 metrů. Oslavy Američana ale dlouhé trvání neměly, běžel kratší trasu

Noah Lyles foto: instagram.com/nojo18/

Bradenton - Čtvrteční čas Noaha Lylese pod 19 sekund na dvoustovce nakrátko šokoval světovou atletiku. Dvaadvacetiletému americkému sprinterovi během exhibičních Inspiration Games ukázala časomíra při souboji na dálku úchvatný výkon 18,90, čímž by pokořil rekord Usaina Bolta, ale po pár minutách bylo jasné, kde se stala chyba. Lyles totiž běžel vinou pořadatelů v Bradentonu na Floridě jen 185 metrů.
  15:34

„Neměli byste si takhle zahrávat s mými emocemi,“ reagoval později úřadující mistr světa Lyles na twitteru. „Dát mě na špatnou čáru...“ dodal s emotikonem chytajícím se za hlavu. Trpký úsměv měl hned po doběhu, stejně tak nemohli výkonu uvěřit komentátoři či diváci.

Boltův světový rekord 19,19 z mistrovství světa v roce 2009 v Berlíně by totiž Lyles překonal v exhibici a navíc v silném protivětru. Hvězdný Jamajčan se pod 19 sekund nikdy nedostal, ačkoli po takovém výkonu hodně toužil.

Místo slávy byl však Lyles diskvalifikován. Technická četa mu totiž umístila bloky na špatnou startovací čáru. Souboj na dálku vyhrál Francouz Christophe Lemaitre běžící v Curychu za 20,65 před Nizozemcem Churandym Martinou (20,81). Ten startoval podobně jako překážkářka Zuzana Hejnová v nizozemském Papendalu.

Inspiration Games nahradily tradiční curyšskou Weltklasse v rámci Diamantové ligy, kterou znemožnila koronavirová krize. Exhibice se konala na třech kontinentech a sedmi místech. Pořadatelé v Bradentonu si však utržili ostudu a Lylese možná připravili o vítěznou prémii 10.000 dolarů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!