130 let
Tomáš Kraus (vpravo) na trati skikrosu - archivní snímek z letošního lednového závodu Světového poháru.

Tomáš Kraus (vpravo) na trati skikrosu - archivní snímek z letošního lednového závodu Světového poháru. | foto: ČTK

Překvapení: skikrosařka Kučerová vyhrála bronzovou medaili ve SP

Sport
  •   20:03
INNICHEN - Jako juniorka snila lyžařka Nikol Kučerová o tom, že se prosadí mezi slalomovými brankami po vzoru Šárky Záhrobské. Jejím učitelem se ale od této sezony stal Tomáš Kraus, který také začínal s krátkým a rychlým obloukem, ale skončil u skikrosu. Teď k němu Kučerová vzhlíží, učí se skoky, přejezdy boulí a souboje tělo na tělo.

A představuje si, že jednou třeba také vyhraje Světový pohár nebo mistrovství světa. Jednadvacetiletá lyžařka je nejspíš hodně učenlivá. Ve svém pátém startu ve Světovém poháru postoupila poprvé z kvalifikace, ba co víc, prošla až do finále, získala skalp olympijské vítězky a mistryně světa a obsadila senzační třetí pozici. "Větší šok to pro mě už asi být nemohl. Možná jsem v koutku duše doufala, že by se to mohlo do konce této sezony povést, ale to bylo spíš takové přání, rozhodně ne pro dnešní závod," prohlásila v rozhovoru s ČTK Kučerová.

Rok 2010 v obrazech

Ještě loni jezdila hlavně mezi brankami slalom a obří slalom, ale její bratr, který se rovněž věnuje skikrosu, ji vzal jednou na svůj trénink a na závody. "Když jsem ji poprvé viděl, řekl jsem si, že to je velmi dobrá lyžařka, ale velmi špatná skokanka," vzpomínal na loňský rok kouč Vladimír Augusta. Od letošní sezony ale jezdí jeho svěřenci skikros ve velkém týmu a hlavně Kraus všechny ostatní táhne. "A u ní to je hodně vidět," všiml si trenér.

Lepšího učitele skikrosu v České republice není. "Víc být nemůže," řekla Kučerová na adresu Krause. "Je to vysoká škola skikrosu, hodně mi to pomáhá, i když se na něj jen dívám, jak jezdí. Je to super. Pro mě velká šance. A dnešní výsledek je hlavně díky tomu," doplnila lyžařka z Benešova u Semil. "Má skvělou techniku, skvěle skáče, jezdí úžasně boule, výborně volí stopu. Sbírám velké zkušenosti," pokračovala.

I díky tomu dnes předvedla nebojácný výkon. Ve čtvrtfinále prohrála pouze s olympijskou vítězkou a mistryní světa Ashleigh McIvorovu z Kanady, kterou pak v semifinále ve fotofiniši porazila. "Říkali jsme jí dnes ráno, že kdyby to bylo těsné, musí tam strčit ruku. To udělala a to jí poslalo do finále," prozradil Augusta. "Chtěla jsem si tu jízdu s ní užít, ale v první zatáčce udělala chybu, já ji předjela a nakonec to dopadlo dobře," řekla Kučerová.

S alpskými disciplínami sice nechce úplně skončit, ale je jasné, že skikros dostane nyní absolutní přednost. "Budu jezdit slalom a obřák pro zábavu, pokud to půjde," uvedla. Ve skikrosu se chce zlepšit hlavně na skocích a v boulích. "Není to snadné. Musím stále sbírat zkušenosti," uvedla. Nehodlá ale riskovat po vzoru Krause, který v začátcích kariéry v přemíře snahy často padal. "Nechci se zranit, chci se tím bavit, ale nebudu zase jezdit přehnaně opatrně, to bych nikdy nic nevyhrála," ujistila Kučerová.

Autor: ČTK