Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Premiéra na Tour de France? Snad ano, přeje si pracovitý Štybar

Tour de France

  12:08
PRAHA - Loni po skončení závodu Paříž - Roubaix cyklista Zdeněk Štybar od šéfů své stáje uslyšel: "Počítáme s tebou pro Tour." Jenže zranění a operace kolene jej o­ debut na závodě závodů připravily. Letos, po dalším úspěchu na kostkách do Roubaix, s ním při večeři hovořil Rolf Aldag, jeden z manažerů stáje Omega Pharma - a začal se Štybarem rozebírat, jak se připraví na červencovou Tour.

Zdeněk Štybar. foto: MAFRA - Michal Sváček

"Doufám, že mě tam vážně pošlou. Zvlášť když jedna etapa vede do Arenbergu po kostkách," říká Štybar. Po loňských zkušenostech však zároveň zdůrazňuje: "Pořád nic není definitivní." Stále je v ­širší nominaci Omegy na Tour oficiálně 14 jezdců. Pojede jich devět.

Jistotu mají spurtér Cavendish se svými "rozjížděči" Petacchim a Renshawem, vrchař Kwiatkowski a časovkář Martin. Jistotu by měl i klasik Boonen, ale ten zvažuje, zda o třítýdenní martyrium stojí.

4 Češi na Tour?

Poprvé v historii mohou startovat na Tour de France čtyři čeští cyklisté. Jaké by byly jejich role?

Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo)
Nejdůležitější pomocník Alberta Contadora v horách. Loni byl sám na Tour pátý, coby nejlepší Čech v historii. Letos třetí na Tirrenu-Adriatiku. Opět pojede Tour pro svého kapitána Contadora - a případně i na vlastní umístění.

Zdeněk Štybar (Omega Pharma)
Silný na kostkách i ve zvlněném terénu, může na Tour usilovat o vítězství v etapě. Letos skončil při klasikách 5. na Paříž-Roubaix a 7. na Milán-San Remo. Na Tour by musel zároveň pomoci spurtéru Cavendishovi i vrchaři Kwiatkowskému.

Leopold König (NetApp)
Loni senzačně devátý na Vueltě, letos jej tým od začátku sezony chystá pro roli kapitána na Tour. Po dobrém startu do sezony na závodě Kolem Ománu jej zbrzdilo zranění kolene. Příští týden se má vrátit při závodě Kolem Trentina.

Jan Bárta (NetApp)
Kvalitní časovkář, pomocník a muž pro úniky. Letos druhý v časovce na Třech dnech de Panne, dlouho se držel v popředí i při závodě Kolem Flander. Také s ním NetApp pro start na Tour počítá.

A pak je tu on, dříč ze Stříbra.

Z generace příštích vítězů

Už objel Vueltu, dokonce na ní loni vyhrál etapu. Startem na Tour by zaplnil další dosud prázdnou kolonku v portfoliu své skvostné kariéry. Přerod trojnásobného mistra světa v cyklokrosu na silničáře má totiž zatím hvězdnou trajektorii. Na tom se shodují mnohá zahraniční média, jejichž reportéři ho vyhledávají čím dál častěji.

"Štybar miluje debaty o cyklistice, protože rád hovoří o tom, co se mu zarylo pod kůži. Jeho jméno je už nyní na silnici spojováno s příští generací vítězů," napsal o něm například Matthew Beaudin, reportér listu Cycling Weekly.

Podobně jako v terénu i v silničním profipelotonu se z něj stala charismatická osobnost, kterou pozorně sledují nejen novináři, ale i soupeři. Už nemůže útočit coby muž z­ pozadí. "Už mě nenechají jen tak odjet. Ale to k tomu holt patří."

Dokázal, že umí ovládnout etapový závod World Tour, v jehož itineráři nejsou velehory, jakým byla loňská Eneco Tour. Umí vyhrát hromadný spurt jako předloni při etapě Kolem Polska. Je nebezpečný v závěrech klasik, spolehlivý v týmových časovkách.

Univerzál? Ano, i tak o­ něm hovoří. Hned se ohradí: "Musím se raději soustředit na jeden cíl, aby se ze mě nestal takový univerzál, který zajede všude, ale jen mezi 5. a 20. místem."

Nemíní trénovat a shazovat na to, aby byl elitním vrchařem. "Sice se i v dlouhých kopcích udržím snejlepšími třeba pět kilometrů, jenže dojezd na kopci nevyhraju."

Přece jen, z terénu přešel na silnici v roce 2011 v 25 letech. Nemá dost času na tak razantní přerod.

"Chci se zaměřit především na největší klasiky. Mám asi sedm let času, aby se mi na nich povedlo, proč jsem na silnici přišel."

Což znamená: vyhrát je!

Smlouvu s týmem Omega, jehož majitelem je Zdeněk Bakala, podepsal do konce roku 2015. Jde o nejsilnější tým pro klasiky, ale příliš mnoho potenciálních lídrů může být v určité fázi kariéry i brzdou. Řada jiných týmů by ze Štybara ráda učinila na klasikách svého jednoznačného kapitána.

O přestupu však zatím neuvažuje. Vyhovuje mu, že se učí v Omeze po boku matadorů Boonena či Cavendishe - i přesto, že občas kvůli nim musí obětovat své vlastní ambice. "A pokud se mi příští rok nějaká klasika vážně povede, pak to i s ­jednáním o další smlouvě bude mnohem jednodušší."

Ještě předtím se pokusí zviditelnit ve Francii. Vábnička jménem Tour je necelé tři měsíce vzdálena. Hned čtyři Češi na ní letos mohou startovat.

"Ještě před pár lety neměla spousta lidí v Česku o silniční cyklistice ponětí. To vše se změnilo. Ušli jsme dlouhou cestu," popisoval Štybar český fanouškovský boom britskému reportérovi.

On na něm má nepřehlédnutelný podíl.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...