Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Převratná změna na Slovensku. Poslanci přehlasovali Kisku, omezili hraní cizí hymny na zápasech

Sport

  11:30
bratislava - Slovenský parlament potvrdil omezení při hraní hymny cizího státu a sportovcům při reprezentaci země nařídil dát na dresech přednost státnímu znaku.

(ilustrační snímek) foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Slovenský parlament dnes prolomil veto prezidenta Andreje Kisky a potvrdil zákon, který omezuje hraní a zpívání hymny cizího státu na Slovensku a který sportovcům při reprezentaci země nařídil upřednostnit na dresech státní znak. 

Tyto změny prosadili ve sněmovně poslanci nacionalistické vládní Slovenské národní strany (SNS). 

Další koaliční strana Most-Híd, která v zemi zastupuje i početnou maďarskou menšinu, již předložila do sněmovny návrh, který veřejnosti hraní a zpívání hymny cizích zemí umožní.

Andrej Kiska

Schválená novela o státních symbolech umožňuje hrát nebo zpívat hymnu cizích zemí na Slovensku v případě, že je přítomna i oficiální delegace daného státu. 

Podle dřívějšího vyjádření šéfa SNS a předsedy parlamentu Andreje Danka se zmiňované omezení vztahuje pouze na hraní a zpívání hymny jiných států během státního svátku, výročí a dalších významných příležitostech. 

Bude platit omezení i na MS?

Novela vstoupí v platnost v polovině května. Zatím není jasné, zda nová pravidla ovlivní také hokejové mistrovství světa, které od pátku do 26. května hostí Bratislava a Košice. 

Po zápasech je totiž pravidlem, že se hraje hymna vítězného mužstva.

Hraní hymny je kromě jiného součástí oficiálního uvítacího ceremoniálu při návštěvě vrcholných zahraničních politiků v zemi pod Tatrami. 

Například Maďaři na Slovensku ale používají maďarskou hymnu při různých příležitostech včetně náboženských obřadů v kostelech a také při fotbalových utkáních.

Předlohu zákona ještě při původním hlasování v březnu podpořili také poslanci strany Most-Híd. Její předseda Béla Bugár se pak za hlasování omluvil, byť sám se ho z důvodu rekonvalescence po operaci nezúčastnil. 

Slovenské fanynky.

Představitelé politických stran pak požádali prezidenta Kisku, aby novelu zákona vetoval. Hlava státu tak učinila, při opětovném hlasování poslanci za Most-Híd ji již nepodpořili. 

Sněmovna veto prezidenta prolomila díky hlasům poslanců zbylých vládních stran a části opozice včetně krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko.

Most-Híd již do sněmovny předložil novelu zákona, po jejímž schválení bude i veřejnosti povoleno hraní a zpívaní hymny cizího státu. Předlohu parlament projedná ve zrychleném režimu. 

Iniciativou strany Most-Híd se sněmovna nemohla zabývat při projednávání vetovaného zákona, protože prezident ho navrhl neschválit jako celek.

Novelu zákona o státních symbolech předložili poslanci SNS zejména v reakci na postup hokejového svazu, který na dresy slovenské reprezentace pro mistrovství světa nechal zobrazit upravený státní znak. 

Pod tradičním dvojkřížem se nacházely místo trojvrší tři zdvižené hokejky. 

SNS ale prosadila, že s výjimkou startovního čísla nově nebudou moci na reprezentačních dresech slovenských sportovců dominovat oficiálnímu státnímu znaku jiné grafické prvky.

Slovensko vs. Anglie (fanoušek Slovenska).
Česko - Slovensko (slovenský fanoušek)

Slovenský hokejový svaz tento týden oznámil, že hokejisté na šampionátu nakonec budou hrát v dresech se státním znakem na hrudi. 

V opačném případě by slovenská reprezentace s ohledem na schválení zmíněného zákona musela měnit dresy v průběhu mistrovství světa, které potrvá do 26. května.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!