Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Prezident Zeman: Sportu mám co vracet, i když nejsem sportovní typ

Sport

  20:00
NYMBURK - Miloš Zeman jako první z českých prezidentů navštívil valnou hromadu největší sportovní organizace v zemi. V Nymburku byl dnes svědkem přejmenování Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) na Českou unii sportu (ČUS). V krátkém proslovu řekl, že investice do sportu je důležitá a heslo Sport pro všechny by mělo být heslem mezigenerační.

Prezident republiky Miloš Zeman (vpravo) se zúčastnil valné hromady Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), která se konala v Nymburku foto: ČTK

"Mám sportu co vracet, byť jsem nesportovní typ," řekl Zeman s odkazem za své působení v tělovýchovném podniku Sportpropag v letech 1971 až 1984. "Byl mi tam poskytnut azyl a lidé zabývající se diskriminovanými vědními obory se tam mohli bez tuhé stranické kontroly těmito obory zabývat. Jsem za to vděčný a za těch zhruba devět let jsem se přeci jen o sportu, byť teoreticky, něco dozvěděl," uvedl.

K TÍMATU

Jako další důvod své návštěvy valné hromady uvedl, že zdůrazňuje význam investic před spotřebou. "To nejsou jen investice do betonu, ale především investice do lidí," řekl. "Investice do sportu nejsou jen do mládeže, ale v podstatě do všech. Heslo Sport pro všechny by mělo být heslem mezigeneračním," prohlásil Zeman. Konstatoval, že sportovní prostředí prochází krizí, která je nejen hrozbou, ale i příležitostí a výzvou. Ocenil předsedu ČUS Miroslava Janstu jako odvážného krizového manažera.

Označuje se spíš za příznivce šachů

"Mým přáním je, aby ti, kdo jsou a budou spojeni se sportem, měli takovou odvahu i v budoucnosti," uvedl. Sám sebe označil Zeman za příznivce šachů, pěší turistiky a rád má také cykloturistiku. "Zvláště poté, co mi přátelé koupili elektro kolo. To už je velmi dobrá cykloturistika," řekl osmašedesátiletý prezident s úsměvem novinářům. Dříve chodil na běžky a před třiceti lety podle svých slov za den ušel celý krkonošský hřeben. "Dneska bych umřel po desátém kilometru," uvedl.

Nevynechal ani tradiční bonmot, když vyslovil nesouhlas se slavným výrokem svého oblíbence Winston Churchilla. Britský politik ve svých devadesáti letech pronesl, že za jeho vysokým věkem stojí whisky, doutníky a žádný sport. "Neberte si, prosím vás, z Winstona Churchilla v této oblasti příklad, protože churchillovské geny mají jen dvě procenta populace. My ostatní patříme mezi těch 98 procent," řekl Zeman a za potlesku odešel.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!