130 let

Jana Pechanová | foto: Alföldi Tibor , ČTK

Přežít tahání za plavky a vyrazit

Sport
  •   15:45
PEKING - Dálková plavkyně Jana Pechanová bude ve středu na olympijských hrách v Pekingu největší českou medailovou nadějí. Držitelka dvou stříbrných medailí z mistrovství světa odstartuje už ve 3:00 SELČ k závodu na deset kilometrů.

Podle Pechanové nebude rozhodovat start, při kterém se plavkyně často kopou, tahají za plavky a dělají si různé jiné naschvály. "Na to jsem připravená, i když si v tu danou chvíli vždycky říkám, jestli to mám zapotřebí. Ale když to přežiju, tak už to bude v pohodě," řekla před soutěží.

Hlavní podle ní budou poslední dva kilometry a finiš. "Musím nastoupit o sto metrů dřív," připomněla Pechanová svůj pozdní finiš na letošním MS v Seville, kde skončila pátá, jen kousek od bronzu. "Pokud se to podaří, jedu si pro medaili," dodala plavkyně, kterou však v posledních dnech trápila bolest v krku.

Finále běhu na 400 metrů překážek pak odpoledne čeká českou rekordmanku Zuzanu Hejnovou. Jednadvacetiletá atletka v něm  nechce skončit poslední. "Není to předem prohraný boj, budu se snažit někoho předběhnout," slíbila bývalá juniorská mistryně Evropy a dorostenecká světová šampionka.

V pondělním semifinále zaostala za svým českým rekordem 54,96 sekundy o 21 setin. V atletických kvalifikacích se před ní představí osmistovkař Jakub Holuša a tyčkaři Štěpán Janáček s Janem Kudličkou, semifinále poběží překážkář Petr Svoboda.

Olympijskou premiéru zažije bikros, závod na malých kolech BMX, a budou u toho i čeští reprezentanti Martin Prokop a Jana Horáková, které česká výprava považuje za medailové adepty. Ve středu je také už od 3:00 SELČ čekají rozjížďky, muže pak i první a druhé čtvrtfinálové jízdy. Medaile se budou rozdávat ve čtvrtek.

Autor: Lidovky.cz