130 let

Mmtsubishi Lukáše Lapdavského, které při Valašské rallye usmrtilo tři lidi. | foto: ČTK

Při Valašské rallye zemřely dvě děti a otec jednoho z nich

Sport
  •   11:43aktualizováno  17:15
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Při Valašské rallye dnes zemřeli po nehodě soutěžního vozu tři diváci, z toho dvě děti. K tragédii došlo hned v úvodním testu druhé etapy, kdy ve vysoké rychlosti havaroval slovenský jezdec Lukáš Lapdavský. Jeho mitsubishi dostalo smyk v pravotočivé zatáčce, vůz opustil trať a skupinku lidí smetl. Pořadatelé poté soutěž, která zahajovala letošní domácí sezonu automobilových rallye, zrušili.

Vyjádření policie:

Policie zjistila, že při nehodě zahynul osmatřicetiletý otec se svým přibližně třináctiletým synem z Kopřivnice. Totožnost třetího mladíka zatím policisté neznají.

Policie zjistila, že při nehodě, která se stala na trati v Libotíně krátce před 11:00, na místě zahynul osmatřicetiletý otec se svým přibližně třináctiletým synem z Kopřivnice, odkud pocházela i poslední oběť neštěstí, chlapcův zhruba stejně starý kamarád.

Policisté nyní žádají svědky, kteří by jim mohli poskytnout informace nebo materiály k vysvětlení příčin, aby se na ně obrátili.

Anketa

Co soudíte o divácích pří rallye?

S určitým rizikem musejí diváci počítat vždy 551
Diváci by měli být jen za bezpečnou bariérou 2147
Závody by se měly zakázat 902

Tiskový mluvčí rallye Roman Ordelt odpoledne popřel informace, podle kterých měli při nehodě zahynout novináři nebo lidé, kteří se na pořádání závodu podíleli. "Můžu vyvrátit fámy, které se rozběhly po okolí, že by se jednalo o novináře, fotografa, případně o pořadatele. Máme ověřeno, že se jedná o tři osoby, které byly návštěvníky Valašské rallye," řekl dnes Ordelt.

Podle mediálního zástupce Federace automobilového sportu (FAS) Josefa Pátla byla důvodem neštěstí zřejmě nedisciplinovanost diváků. Přímo naproti místu, kde se neštěstí stalo, pro ně totiž byla na vyvýšeném místě vyznačena divácká zóna. "Naproti tomu místo tragédie bylo pod úrovní vozovky, před pevnou překážkou a ještě na vnějšku zatáčky," vysvětlil. Přesné určení příčin neštěstí ale podle něj bude záviset především na výsledcích policejního vyšetřování.

Pořadatelé nyní přesně nevědí, kdy diváci na inkriminované místo přišli, před zahájením závodu tam podle jejich informací ještě nestáli. "Můžeme se jen domnívat, kdy přišli," dodal Pátl. Posádka vozu číslo 55 místem projela jako zhruba třicátý vůz v pořadí. Slovenský řidič závodního vozu byl po nehodě hospitalizován v Novém Jičíně.

"Prošel řadou vyšetření, která prokázala otřes mozku, podvrtnutí krční páteře a pohmoždění břicha. Hospitalizaci na chirurgickém oddělení odmítl na vlastní žádost s tím, že chce na Slovensko," informovala mluvčí nemocnice Simona Součková. Zdravotnické zařízení už opustil i jeho spolujezdec.

Událost ve Valašské rallye je třetím tragickým případem v automobilovém sportu za poslední dobu. Loni v říjnu zahynul při závodu sportovních vozů v Ostravě jeden divák a v prosinci při Pražském rallyesprintu závodní auto zabilo dva. Navíc v listopadové rallye v Horním Hradišti u Plas zranil soutěžní vůz šest přihlížejících.

K vážné nehodě s následkem smrti došlo shodou okolností hned při první rallye, na které promotér šampionátu společnost Mediasport spustila projekt 4P (Prosíme, poslouchejte pokyny pořadatele) s cílem zvýšit bezpečnost.

Vítězem rallye se stal úřadující český šampion Roman Kresta, který po sedmi měřených úsecích vedl s náskokem 13 vteřin před Janem Kopeckým. Třetí skončil Václav Pech. Kolik bodů jezdci získají do průběžného pořadí seriálu, není momentálně jasno, neboť startující neodjeli ani polovinu měřených testů. Je tedy možné, že nezískají plné body, ale jen poloviční.


Smrtelné nehody při motosportu na českém území:

23. února 2002 - Jeden z diváků zemřel a další tři byli zraněni při automobilové soutěži Rallye šou Blovice. Řidič vozu Toyota Corolla na zablácené vozovce nezvládl řízení a vyletěl mezi přihlížející.

18. května 2002 - Rallye Český Krumlov poznamenala havárie posádky David Komárek a Zdeněk Roupec, při níž bylo zraněno sedm diváků, z toho dva těžce, včetně malého chlapce.

6. prosince 2003 - Během Pražského rallyesprintu havaroval při průjezdu kolem strahovských stadionů na mokré vozovce brněnský závodník David Komárek, jehož vůz vjel do diváků. Jeden z nich utrpěl zlomeninu bérce.

2. července 2005 - Během Rallye Bohemia byli při vážné nehodě zraněni čtyři lidé, dvanáctiletá dívka byla dokonce v ohrožení života. Norský závodník Anders Kjear v rychlostní zkoušce nezvládl ostrou zatáčku a vletěl s autem do diváků.

9. září 2006 - Těhotnou ženu těžce zranilo jedno z aut na tradičních závodech veteránů Zbraslav - Jíloviště. Žena pár hodin po nehodě o dítě přišla. Nehodu historického vozidla zavinila technická závada.

18. června 2007 - Smrtelným zraněním dvaašedesátiletého muže skončily motocyklové závody veteránů na přírodním okruhu v Hořicích na Jičínsku. Při závěrečné ukázkové jízdě historických závodních vozů se jednomu autu utrhlo kolo a diváka zasáhlo do hlavy. Muž později zemřel v hradecké nemocnici.

11. října 2008 - Při závodu sportovních vozů v Ostravě zahynul jeden divák a dva byli zraněni. Šestnáctiletý závodník Memoriálu Miroslava Fajkuse do přihlížejících lidí narazil poté, co dostal na uzavřeném okruhu na Místecké ulici smyk a nezvládl řízení. Třiapadesátiletý muž byl převezen s těžkým poraněním mozku do ostravské fakultní nemocnice, kde zemřel.

14. listopadu 2008 - Při rallye v Horním Hradišti u Plas na severním Plzeňsku najelo závodní auto do diváků. Šest lidí bylo zraněno, z toho dva velmi těžce.

6. prosince 2008 - Při Pražském rallyesprintu po nehodě polsko-britské posádky Leszek Kuzaj, Craig Parry zemřel šestadvacetiletý muž, další, stejně starý divák podlehl zraněním v nemocnici. Závodní auto na trati havarovalo a na Řeporyjském náměstí vjelo do lidí.

28. března 2009 - Při Valašské rallye zemřeli po nehodě soutěžního vozu tři lidé. Ve vysoké rychlosti havaroval slovenský jezdec Lukáš Lapdavský, jeho mitsubishi opustilo trať a smetlo skupinku diváků.


Autor: Lidovky.cz