130 let
Jarmila Kratochvílová.

Jarmila Kratochvílová. | foto: ČTK

Rozhovor

Kratochvílová: Při závodech mi buší srdce

Sport
  •   20:00
S rukama nad hlavou proběhla cílovou páskou. Kromě prvního místa na 400 metrů svítila u jména Jarmily Kratochvílové i dvě písmena – WR – světový rekord. Od závodu na milánském halovém mistrovství Evropy dnes uběhlo třicet let. Historický čas 49,59 odolal.

LN Vzpomínáte na ten závod často?
Rozhodně. Bylo to zlato na mistrovství Evropy, a navíc světový rekord, na to se nedá zapomenout. I když už je to třicet let...

LN Tušila jste ten den, že můžete běžet tak rychle?
V tu dobu jsem měla naběhané velmi slušné časy, tak jsem věřila, že můžu běžet rychle, třeba na medaili. Ale že takhle rychle, to určitě ne. Zkrátka se vše dokonale sešlo.

Platné rekordy Kratochvílové

  • světové:  
    400metrů - 49,59 (hala, 1982)
    800 metrů - 1:53.28 (venku, 1983)
  • české:
    100 m - 11.09 (venku, 1981)
    200 m - 21.97 (venku, 1981)
    200 m - 22.76 (hala, 1981)
    400 m - 47.99 (venku, 1983)
    400 m - 49.59 (hala, 1982)

LN Tušila jste v tu chvíli, že nebude dlouho překonán?
To rozhodně ne. To by mě ani ve snu nenapadlo. Až v průběhu dalších let, když jsem sledovala, jak ho nemůže žádná ze závodnic překonat, jsem si pořádně uvědomila, jak moc to bylo rychlé.

LN Fanoušci atletiky si spíš pamatují váš světový rekord pod otevřeným nebem na 800 metrů – 1:53,28. Tomu bude letos 29 let. Který z nich podle vás soupeřky překonají dřív?
Těžko říct. Ale vzhledem k tomu, že je letos olympiáda a mnoho závodnic halovou sezonu vynechává, tak je asi víc v ohrožení ten na 800 metrů. Navíc na této trati jsou dvě závodnice, které by ho mohly ohrozit – Jihoafričanka Caster Semenyová a Keňanka Pamela Jelimová. Víc bych ale věřila Semenyové. Vyhrabala se z problémů, které měla v minulosti (Mezinárodní atletická federace u Jihoafričanky nařídila provést testy pohlaví, pozn. red.). Je to dobře. Na hrách bude chtít vyhrát a pokořit můj rekord.

LN Mrzelo by vás to hodně?
Kdyby vydržel třicet let jako tenhle, bylo by to lepší. Pak bychom s holkama udělaly na stadionu oslavu. Ale na druhou stranu rekordy jsou od toho, aby se překonaly.

LN Prožíváte závody hodně?
Přiznám se, že mě to jméno u světového rekordu vždycky potěší. Každý rychlý závod jsem proto dost nervózní. Čas od času si i sama měřím mezičasy. A buší mi srdce víc než obvykle. I když vím, že je stejně někdo jednou překoná.

LN Čím to je, že rekord nepadl?
Dnes je úplně jiný systém, jiná doba. My jsme tolik nezávodily. Stále jsme trénovaly a čas od času vyjely někam na velký závod. Podívejte se na Marii Mutolaovou. Ta byla výborná a moc toužila můj rekord překonat. Ale v sezoně běžela 28 osmistovek! A to sebere s cestováním moc času na trénink. Také se mě lidé ptají, jestli bych v této době zaběhla podobné časy. Ale to se nedá říct. Kdo ví, jestli bych trénovala na velké časy nebo objížděla mítinky a vydělávala peníze.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

LN Mnoho lidí si ale myslí, že 80. léta jsou spojená především s dopingem. Dokonce tu byly snahy rekordy z této doby anulovat. Jak se na to díváte?
Moc jsem se tím nezabývala. Tak co, tak by se to zrušilo. My jsme za ty světové rekordy stejně nic neměli. Ale uvnitř by ten pocit, že nikdo nebyl lepší, stejně zůstal. Jen závodník ví, co to obnášelo, kolik let práce a odříkání.

LN Jaký je vůbec váš pohled na tu dobu? Je dnešní sport čistší?
To je právě ten problém. I dnes je nachytáno se zakázanou látkou mnoho závodníků. Myslím, že asi nějaký velký rozdíl v tom nebude. Vždycky půlka světa proti dopingu bude zbrojit a druhá půlka bude hledat další a další cesty, jak si pomoct. Nedokážu říct, která doba byla čistější.

LN Obáváte se o rekord nyní před světovým šampionátem v Istanbulu?
Do zítra to nepadne. Takže třicet let je dobrých... (smích). Budu to sledovat a bavit se. Anejen tou čtyřstovkou. Atletika je můj život.

Autor: Ondřej Suchan