Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Přijde Armstrong o 2,5 miliardy? Nepodařilo se mu zablokovat spor s americkou vládou

Sport

  11:15
WASHINGTON - Federální soudce v pondělí zamítl snahu bývalého cyklisty Lance Armstronga zablokovat soudní spor, v němž po něm americká vláda žádá náhradu škody ve výši 100 milionů dolarů (2,5 miliardy korun). Proces týkající se Armstrongova dlouholetého užívání zakázaných látek by tak mohl začít letos na podzim.

Lance Armstrong neodvrátil cyklistický proces století. foto: Reuters

Žalobu na Armstronga podal už v roce 2010 jeho bývalý kolega z týmu US Postal Floyd Landis, sám bývalý dopingový hříšník.

Federální vláda se k žalobě připojila v roce 2013, poté co se slavný americký cyklista veřejně přiznal k tomu, že si k sedmi triumfům na Tour de France v letech 1999-2005 pomohl dopingem. Všechna prvenství mu následně byla odebrána.

Armstrong se vrací. Pojede závod s bývalými parťáky, kteří jej kryli

Armstrong po přiznání k dopingu utrpěl velké finanční ztráty. Přišel o všechny sponzory a musel zaplatit více než 10 milionů dolarů v různých soudních sporech týkajících se jeho podvádění.

Proces, kterému v pondělí vydláždil cestu svým rozhodnutím soudce Christopher Cooper ve Washingtonu, bude ale zatím největší.

Landis, jenž sám kvůli dopingu přišel o vítězství na Tour 2006, v žalobě uvedl, že Armstrong a jeho stáj tím, že dopovali v barvách US Postal, podvedli vládu.

Podle soudních záznamů zaplatila americká pošta v letech 2000-2004 týmu zhruba 32 milionů dolarů. Téměř 13,5 milionu z toho připadlo Armstrongovi.

Podle zákona mohou Landis a vláda požadovat tyto peníze zpět a jako náhradu škody jim může soud přiřknout trojnásobek této částky. Landisovi z ní bude náležet 25 procent.

Lance Armstrong oslavuje sedmé vítězství na Tour de France
Lance Armstrong se vrátil na Tour de France coby člen amatérské skupiny...

Armstrongovi právníci loni v dubnu podali žádost o to, aby byla pře vyřešena pouze soudním rozhodnutím bez procesu. Pětačtyřicetiletý bývalý cyklista tvrdil, že nic poště nedluží, neboť na sponzoringu vydělala víc, než zaplatila.

Armstrong byl totiž v době největší slávy i díky svému příběhu muže, jenž se vyléčil z rakoviny varlat, jedním z nejznámějších sportovců světa.

Vláda naopak uvedla, že negativní důsledky z Armstrongova dopingového skandálu výrazně společnost poškodily.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...