Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Přijde trápící se Tiger Woods o žezlo? Je to jen otázka času

Sport

  12:00
PRAHA - Těžce snáší jednu prohru za druhou, i z výrazu jeho tváře vyčtete velkou porci zmaru. Okolí o něm ztrácí iluzi fenoménu. Je to tak: Tiger Woods už zkrátka není Tigerem Woodsem. A třebaže se stále drží zuby nehty na světovém trůnu, sám střízlivě přiznává: "Není to O. K. Tento rok neodpovídá postavení v žebříčku."

Tiger Woods na US Open foto: Reuters

Tak jak dlouho může ještě golfovému světu vládnout...? Woodsovi se to daří už 271 týdnů v řadě. Jenže nikdy během téhle doby nebyl blíže tomu. aby o své žezlo brzy přišel. Pár posledních turnajů zázračně ustál atak Phila Mickelsona či zraněného Leea Westwooda, kteří promarnili šanci dostat se před něj.

"Woodsův náskok už je tak hubený, že pokud se výrazně nezlepší, je jen otázkou času, kdy bude sesazen," tvrdí Čeněk Lorenc, šéfredaktor časopisu Golf Digest. Ta možnost je více než reálná.

CELOU GRAFIKU SI PROHLÉDNĚTE PO ROZKLIKNUTÍ!
Tiger Woods.

Jen něco pro připomenutí: Američan letos ještě nevyhrál jediný turnaj, během léta ho hledejte hluboko ve výsledkové listině. První sportovec, jenž vydělal miliardu dolarů, má za letošní rok "jen" něco přes 872 tisíc dolarů (zhruba 17 milionů korun). I Alex Čejka, český rodák s německým pasem, je na tom lépe.

Woods se topí v bahně vlastní mizerie. Před FedEx Cupem, kam se nominuje jen prvních 125 hráčů světa, ho sčítané body za tento rok řadí až na 108. pozici. I televizní stanice ESPN sestříhala jeho nepovedené švihy, čipování a patování z posledních týdnů. "Poznáváte ho?" ptal se reportér. Tiger v záběrech nervózně máchal rukama i vzteky práskal holí jako kdysi John McEnroe tenisovou raketou.

Je na tom už dokonce tak bídně, že se nevešel do osmičky amerického výběru pro prestižní Ryder Cup, tedy sledovaný souboj Ameriky s Evropou. Teď musí čekat, zda mu kapitán Corey Pavin dá jednu za čtyř divokých karet. I tohle téma v zámoří vzbudilo velký poprask...

Ještě nedávno totiž Woods tvrdil, že si chce svoji nominaci vybojovat sám. "Ne kvůli svému jménu, ale za své výkony." Jenže původně mu kapitán Pavin vzkázal: "Nominuji jen ty s nejlepší formou." Po tlaku veřejnosti, která Tigera stále ještě nehodlá opomíjet, ale své výroky musel stáhnout.

Také Woods totiž už slevil, když se před pár dny nechal slyšet: "Jestli mě Pavin osloví, přijmu to." Nemá totiž příliš na výběr a hledá jakoukoliv možnou cestu, jak se dostat zpět na výsluní. Po své záletnické aféře, která se v prosinci provalila, toho totiž stále moc nenatrénoval a snaží se věnovat co nejvíce dětem, přestože manželství už zřejmě nezachrání. "Je to dlouhý rok," řekl nedávno.

Dlouhý, a přitom tak krátký. Woods v něm stihl sehrát pouhých devět podniků. "Zřejmě si udělá dlouhodobý plán a začne se s blížícím se koncem roku připravovat na dubnové Masters," odhaduje Lorenc. Bylo by to možná nejrozumnější, jenže do něj zbývá ještě spousta času a Woodse čekají další bitvy.

Nehádejte v jaké pozici. Světový žebříček se staví na složitém propočtu koeficientů za dvouletý cyklus. Pro laika příliš složitý.