Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Přijde Zidane o Zlatý míč?

Sport

  12:15
PAŘÍŽ - Incident s Italem Materazzim možná bude kapitána Francie Zidana mrzet dvojnásob. Po vyloučení by mohl také přijít o Zlatý míč pro nejužitečnějšího hráče šampionátu. Naznačil to šéf mezinárodní federace FIFA Sepp Blatter, který dal v úterý pokyn disciplinární komisi, aby se událostí z nedělního zápasu zabývala.

Červená tečka. Po zbytečné hlavičce do prsou italského obránce Materazziho opustil Zinedine Zidane hřiště. Do konce prodloužení chybělo deset minut... foto: JOHN MACDOUGALLAFP

Zidane se dnes poprvé ke konfliktu vyjádří, jeho netrpělivě očekávané vystoupení odvysílá ve 20 hodin televizní stanice Canal Plus.

Materazzi ke konfliktu promluvil už v úterý, kdy přiznal, že Zidana urazil. Odmítl ale dohady, že soupeře s alžírskými kořeny nazval teroristou, nebo se svými slovy dotkl jeho matky. Zidane na jeho výpad reagoval úderem hlavou do hrudníku, po němž byl v závěru prodloužení vyloučen. Francie bez něj prohrála v penaltovém rozstřelu.

Incidentem se začala v úterý zabývat FIFA a výsledkem jejího vyšetřování může být, že Zidanovi bude odebrán Zlatý míč. "O této ceně sice nerozhoduje FIFA, ale novináři, ovšem výkonný výbor FIFA musí řešit, když dojde k něčemu nesportovnímu. Proto jsem dal pokyn, aby disciplinární komise vyšetřila, co se stalo," řekl Blatter dnešnímu vydání italského listu La Repubblica. Zidanovo chování ho prý rozhořčilo. "Kvůli němu i kvůli smyslu fair play," dodal.

Materazziho agent navrhl, aby spor mezi oběma fotbalisty byl urovnán na jejich společném setkání. "Nakonec je to podle mě věc mezi Zidanem a Materazzim. Mým přáním je, aby se sešli a mohlo by to skončit dobře," řekl stanici BBC agent Claudio Vigorelli.

BBC v úterý požádala o spolupráci Jessiku Reesovou, která dokáže odezírat ze rtů. Podle ní italský fotbalista Zidanovi řekl: "Jsi syn teroristické děvky." Materazzi to však popírá.

Autor: