130 let
Čeští tenisté v třineckých železárnách (zleva Jaroslav Navrátil, Radek Štěpánek...

Čeští tenisté v třineckých železárnách (zleva Jaroslav Navrátil, Radek Štěpánek a Adam Pavlásek). | foto: © Česká sportovní / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Příprava na peklo s Francií? Čeští tenisté si udělali exkurzi v železárnách

Sport
  •   20:00
TŘINEC - Ojedinělý zážitek mají za sebou čeští daviscupoví tenisté. Část týmu, který se v Třinci připravuje na čtvrtfinále proti Francii, dnes za ostrého provozu zavítala na návštěvu do místních železáren.

Tenisté neodmítli pozvání a v doprovodu se vypravili do srdce největšího ocelářského podniku ve Slezsku, kterému ve zdejší hantýrce neřekne nikdo jinak než werk. Továrna dává na Třinecku práci šesti tisícům lidí.

„U daviscupového týmu jsem už dlouho a za sebou mám řadu doprovodných akcí. Ale tohleto bylo zatím to nejzajímavější, co jsem viděl. Jsem vážně rád, že jsem to mohl absolvovat, bylo to poučné a člověk si uvědomí, jak těžkou práci ti lidé mají,“ řekl sedmatřicetiletý dvojnásobný vítěz Davisova poháru Radek Štěpánek.

Nebyla to žádná krátká procházka pro VIP hosty. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, Štěpánek, Adam Pavlásek a část realizačního týmu si v pracovním oděvu a přilbách na hlavě prošla všechny důležité úseky Třineckých železáren.

Exkurze jim zabrala více než dvě hodiny a známé tváře tenisových profesionálů v plném provozu někdy vyvolaly pozdvižení. „Někteří zaměstnanci byli celkem vyjevení a zaskočení, že nás tam vidí,“ usmál se Navrátil.

Tenisté zblízka pozorovali výrobu oceli od první do poslední fáze. A někteří se aktivně zapojili do procesu. Nejmladší člen týmu Pavlásek si na sebe u vysokých pecí dokonce navlékl ohnivzdorný oděv a vyzkoušel si práci pecaře.

„Za chvilku ze mě lily potoky potu. A to jsem u toho byl opravdu jenom pár sekund. Neumím si představit, že tohle dělá někdo osm hodin denně. Fakt klobouk dolů,“ řekl Pavlásek (více fotek z návštěvy tenistů v železárnách ZDE!).

Po exkurzi se tenisová reprezentace s nevšedními zážitky vydala na oběd a odpoledne už znovu trénovala ve Werk Aréně. Čtvrtfinálový zápas s Francií se bude hrát od pátku do neděle.

Autor: ČTK