130 let

Petr Čech po utkání s Ghanou | foto: AFP

Přišel čas zlaté jednadvacítky

Sport
  •   9:34
PRAHA - Blíží se čas, kdy brankářská hvězda Petr Čech (24) zase pořádně pohne operovanýma rukama. Teď má mladý gólman po dovolené a včera se v Praze věnoval dětem z fotbalové školy, která nese jeho jméno. Jak se chytá, jim ale ukázat nemohl.
* Jak se zlepšuje stav vašich operovaných ramen?
Pořád pokračuji se cvičením a dělám pokroky. Všechno jde podle plánu, takže jsem spokojený. Ještě týden nesmím nic dělat, kromě předepsaných cvičení, pak začnu s rehabilitací. Budu rukama víc hýbat a rozcvičovat klouby.

* Kdy se zapojíte do přípravy?
Koncem července odlétáme s Chelsea na tradiční soustředění do Ameriky, to už se budu hlásit. V Los Angeles mě čeká největší fáze rehabilitace, začnu rukama hýbat ve všech úhlech a směrech, což zatím nemůžu. Budu se věnovat i posilovacímu tréninku. Kdy si zahraju zápas? Bude záležet na tom, jak rychle půjde všechno dopředu.

* Pomohl vám mořský vzduch během dovolené na Mallorce?
Odpočinul jsem si hlavně psychicky, sezona byla náročná. Kdybych nejel na dovolenou, stejně bych jen seděl doma, protože nesmím nic dělat. Na pláži to bylo daleko příjemnější, i když jsem neplaval a mohl jsem se jen opalovat.

* Existuje nějaké riziko, že si ramena znovu poraníte, nebo operace tuhle možnost úplně vymazala?
Je téměř stoprocentní, že se mi stejné zranění nikdy nestane. Snad to opravdu tak bude. Doufám, že jsem si všechny problémy vybral nejméně na deset let dopředu.

* Nakolik vás teď zranění omezuje?
Pořád docela dost. Ruce rozhýbávám, abych se mohl převléknout, umýt a najíst. To už zvládám, i když po operaci to tak nebylo.

* Máte za sebou i zlom, kterým reprezentace prošla na mistrovství světa. Co bude dál?
V zápase s USA jsme ukázali, že ještě nejsme za zenitem. Do minusu jsme spadli kvůli zdravotnímu stavu některých hráčů, který se nakonec podepsal na výkonech.

* V týmu už skončil Poborský. Po dovolené se má vyjádřit i Nedvěd. Jste napjatý, co řekne?
Uvítám, kdyby chtěl pokračovat. Ale je to jeho rozhodnutí. Čas se zastavit nedá, pokud odejde, musíme se s tím vyrovnat. Teď přišel čas naší zlaté jednadvacítky, většina z nás už v reprezentaci je. Máme chuť hrát a ukázat, že jsme na šampionátu neuspěli jenom kvůli zdravotním komplikacím.

* Změny vás čekají i v Chelsea. Přišla dvě velká jména - ukrajinský kanonýr Ševčenko a německý záložník Ballack. Nemůže klub dopadnout jako Real Madrid, který na přemíru hvězd dojel?
Věřím, že ne. Zatím sice přicházeli hráči za velké peníze, ale zdaleka ne takové hvězdy. Teď uvidíme, jak zapadnou Ševčenko nebo Ballack. Trenéři si ovšem vybírají jenom hráče, kteří se jim hodí. Věřím, že to bude šlapat.

* V Premier League se také budete nově utkávat s Tomášem Rosickým. Těšíte se?
Souboje Arsenal - Chelsea jsou velkými derby. A teď se to přenese i do Čech. Bude to podobné, jako když jsem nastupoval proti Milanu Barošovi, vždycky to bylo přitažlivé. Prostě zvláštní zápasy.

* Rosický na šampionátu ukázal, že umí rány z dálky. Nebojíte se?
Nechám se překvapit, jestli bude pokračovat ve střeleckém koncertu. U nich budou nebezpeční všichni, ale stejně doufám, že šťastnější budeme po zápase vždycky my.
Autoři: Lidové noviny