130 let

Marek Stromský se radoval z triumfu na Velké předčasně. Nikas byl loni diskvalifikován za doping. | foto: David Neff, MAFRA

Přišel o triumf na Velké pardubické. Majitel Nikase proto žádá dva miliony korun

Sport
  •   9:45
PŘEROV - Přerovský okresní soud v pondělí otevřel spor týkající se diskvalifikace vítězného koně Nikase z loňského ročníku Velké pardubické kvůli dopingu. Majitel koně Petr Kupka podal společně s trenérem Stanislavem Popelkou a žokejem Markem Stromským žalobu na společnost Troubecká hospodářská.

Nikas byl diskvalifikován. Stromský Velkou pardubickou nevyhrál a končí kariéru

Podle nich byly zakázané látky v krmivu, společnost to však popírá. Majitel koně žádá po výrobci dva miliony korun za majetkovou újmu. Zhruba čtvrt milionu požaduje trenér a 100 tisíc korun žokej.

Nikase kvůli dopingu v lednu diskvalifikovala pořádková komise Jockey Clubu ČR. Po loňském říjnovém dostihu měl kůň v těle zakázané alkaloidy kofein a theobromin.

Poprvé v historii slavné steeplechase tak přišel nejrychlejší kůň o triumf kvůli užití dopingových látek. Vedle Nikase se žaloba týká ještě dalšího koně Čáriraye, u kterého se našly stejné zakázané látky. Kůň proto přišel o vítězství v Křišťálovém poháru.

Žalobci jsou přesvědčeni, že zakázané látky pocházely z krmiva, dokazují to rozborem potravy. Pochybila tak podle nich došlo společnost Troubecká hospodářská.

Marka Stromského opět v dostihu doprovázela smůla.
JE TO DOMA. Marek Stromský vyhrál na 13. pokus Velkou pardubickou.

„Jsme tady, aby se prokázalo, z čeho látky pocházely. Kdybychom nebyli přesvědčeni a nevěřili tomu, že to bylo v tom krmivu, tak tady nejsme. Jsme tady kvůli Nikasovi. Loni vyhrál, je to vítěz a my jsme mu to dlužni,“ řekl novinářům Kupka.

„Chceme, aby spravedlnosti bylo učiněno zadost. My jsme žádnou chybu neudělali, někdo ji udělal a my jsme na ni těžce doplatili. Měli jsme z toho velké nepříjemnosti a traumata, proto jsme se rozhodli pro tuto cestu,“ doplnil Popelka.

„Krmivo je nezávadné. Zodpovědnost odmítáme“

Zástupci společnosti však pochybení odmítají. Hájí se tím, že testovaný vzorek krmiva nebyl standardní a neodpovídal předpisům. Podle nich byl uchováván nevyhovujícím způsobem.

„Naše krmivo je nezávadné, pochybení mohlo vzniknout jiným způsobem. Odpovědnost tohoto druhu nemůže existovat,“ podotkl právní zástupce společnosti.

Velká pardubická: Chybět bude nesmrtelný Váňa. Smolař Stromský se znovu pokusí vzepřít osudu

Do stravy koní bylo podle něj něco přidáno, ale z krmiva výrobce to nepocházelo. Ovlivnit výsledky podle něj mohla i podaná tabulka čokolády.

U soudu vyšlo najevo, že se strany pokoušely mimosoudně dohodnout.

Společnost však podle právní zástupkyně žalobců nabídla malou finanční náhradu ve splátkách a naturální plnění v podobě bezplatného dodávání svého krmiva po dobu několika let, což žalobci odmítli.

Právní zástupkyně však u soudu znovu uvedla, že mají zájem se domluvit. „Považujeme tento spor za naprosto zbytečný. Vztahy podle mého názoru nejsou tak vyostřené, prostor pro korektní dohodu o narovnání tady je,“ uvedla zástupkyně žalobců.

Ochotni jednat jsou i zástupci Troubecké hospodářské, žádali ale pokročit v dokazování. Soudkyně Daniela Ševelová uvedla, že kauza bude odročena, důvodem je rozsáhlé dokazování.

Autor: ČTK