130 let

Po přestupu ze Sparty zapadl obránce Michael Žižka (vpravo) rychle do budějovické sestavy | foto: ČTK

Přišli ze Sparty a začali zářit

Sport
  •   14:43
Č. BUDĚJOVICE/PRAHA - Jsou mladí, draví a odložení nejbohatším českým klubem. Před sezonou se spojovaly naděje Českých Budějovic na úspěšné působení ve fotbalové lize výhradně se jménem Karla Poborského.

Když rekordman v počtu reprezentačních startů onemocněl boreliózou, sebevědomí nováčka nejvyšší soutěže se nesesypalo. Svoje přednosti začali předvádět záložník Ladislav Volešák nebo obránce Michael Žižka. Po zranění se vrací postupně zpátky do sestavy i útočník Jiří Jeslínek.

Místo starostí se záchranou je Dynamo i díky pondělnímu vítězství v Teplicích na páté příčce blíž evropským pohárům.

„S Karlem jsme mohli být možná výš. Na druhou stranu se bez něj tým dokázal semknout. Hráči nemohli spoléhat, že za ně na hřišti něco vymyslí,“ vysvětlil budějovický kouč František Cipro, kde hledat příčiny dobrých výsledků.

Na jihu Čech si musí pochvalovat, jak vydařenou transakci v letní pauze uskutečnili. „Čuch jsme měli dobrý,“ souhlasí Cipro.

Sparťanská kolonie na jihu Čech

Ladislav VOLEŠÁK (hostování)
Hvězda mládežnických reprezentací se dočkala trvalé šance mezi dospělými až po odchodu z Letné. S pěti góly je nejlepším střelcem týmu.

Jiří JESLÍNEK (hostování)
Devatenáctiletý útočník má na kontě dva starty v Lize mistrů. Trvalé místo v letenské kabině mu to ale nezajistilo. Víc příležitostí zatím dostává od kouče Cipra.

Michael ŽIŽKA (přestup)
V létě mladému obránci na Spartě vypršela smlouva. Působení ve sparťanské rezervě vyměnil za budějovický dres a sbírání zkušeností v nejvyšší soutěži.

Trio talentovaných fotbalistů přišlo před sezonou z pražské Sparty. Co ještě spojuje jejich fotbalové osudy? Všichni jsou sparťanskými odchovanci, prošli mládežnickými reprezentacemi, ale až na drobné výjimky dostávali na Letné příležitost výhradně v rezervním mužstvu.

U jejich stěhování sehrál podstatnou roli Karel Poborský. Tentokrát ovšem jako generální manažer Českých Budějovic. Jako bývalý kapitán Sparty měl navíc o potenciálu mladých posil dobré informace.

Z jihu Čech zmizelo v posledních letech do zvučnějších působišť mnoho známých tváří. „Museli jsme najít náhradu za Krajčíka, Lafatu, Kuliče a Vozábala. To není žádná sranda,“ uvedl Cipro.

Opačným směrem přichází hráči z ostatních klubů převážně na hostování. To přináší v případě Volešáka a Jeslínka nebezpečné úskalí. „Nechci, aby se u nás pouze zviditelnili,“ vyjádřil obavy Cipro.

Už v zimní přestávce může začít Sparta lákat zpátky do svých řad hlavně Volešáka, jehož forma roste zápas od zápasu. „Je u nás na rok, ale Sparta má za určitých okolností šanci si ho stáhnout dřív,“ připustil Cipro. Úplně bezmocný však proti vábení z Letné není. „My zase můžeme změnit hostování na přestup, ale pouze za určitých ekonomických podmínek, které pro nás nejsou zrovna jednoduché,“ uvedl.

Neméně důležité bude, jestli fotbalisté vůbec projeví chuť zůstat v Českých Budějovicích, nebo je zájem Sparty zlomí k návratu.

O tom má Cipro stoprocentně jasno. „Jsem přesvědčený, že všichni chtějí zůstat,“ prohlásil s jistotou trenér.