Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Příští ročník NHL začne v Praze

Sport

  13:42
NEW YORK - Příští ročník zámořské NHL začne 4. a 5. října dvojzápasem hokejistů New Yorku Rangers s Tampou Bay v pražské Sazka Areně, ve stejných dnech se budou ve Stockholmu hrát zároveň duely mezi Pittsburghem a Ottawou. Oznámil to komisionář soutěže Gary Bettman na tiskové konferenci v Atlantě, v dějišti Utkání hvězd.

V pražské Sazka Areně bude zahájen příští ročník NHL. foto: Jan ZátorskýLidové noviny

Poprvé se tak budou letos hrát v Evropě dva zápasy v jeden den, ale kvůli větší sledovanosti by se měly uskutečnit v rozdílných časech. Loni zámořská soutěž odstartovala premiérově na starém kontinentu utkáním Los Angeles - Anaheim v Londýně.

Pražské duely se budou hrát v moderní Sazka Areně vybudované pro mistrovství světa v hokeji 2004, ve Stockholmu se týmy utkají v hale Globe. "Jsme rádi, že můžeme náš hokej ukázat dalším zahraničním fanouškům. Příští sezonu odstartujeme dvěma dvojzápasy na úžasných místech a máme z toho velkou radost," uvedl Bettman.

Na souběžně konané tiskové konferenci v Brně potvrdil jeho slova Miroslav Černošek, majitel České sportovní, která bude zápasy v Praze pořádat. "Tímto rozhodnutím završujeme osmnáctiměsíční úsilí. Máme už dohodnuty základní aspekty utkání. Smlouva bude podepsána koncem února v Praze, kdy budeme hovořit o detailech," řekl Černošek. "Měl jsem možnost hovořit s prezidenty Rangers i Tampy. Oba se těší do Prahy, kam přijedou v nejbližší době, aby si prohlédli Sazka Arenu a začali pracovní jednání," řekl v
telefonickém rozhovoru z Atlanty ředitel České sportovní Vladimír Šafařík.

Prioritou společnosti bylo od počátku přivést do Prahy Rangers s početnou českou kolonií v čele s Jaromírem Jágrem. A to i přesto, že Jágr zatím nemá na příští sezonu jistý kontrakt, protože na něj mají Jezdci pouze opční právo za předpokladu splnění některých výkonnostních met. "Není žádná záruka, že kdokoliv z našeho současného kádru bude v týmu na podzim," prohlásil pro agenturu AP prezident a generální manažer Rangers Glen Sather.

V týmu Rangers má z pětice českých zástupců v současné době smlouvu na ročník 2008/09 pouze útočník Petr Průcha. Další forvard Martin Straka a obránci Michal Rozsíval s Markem Malíkem se v případě, že se do konce června nedohodnou na nových kontraktech, stanou 1. července nechráněnými volnými hráči a mohou v NHL odejít do jiných klubů. Malík je navíc v
současnosti na odchodu z Rangers.

Podobně z tria z Tampy má smlouvu na další rok jen bek Filip Kuba. Útočníci Václav Prospal a Jan Hlaváč jsou ve stejné situaci jako Straka, Rozsíval a Malík.

Vyplatí se to?

Vedle hokejového mistrovství světa v roce 2004 byl dosud největší sportovní akcí v Sazka Areně předloňský turnaj Final Four Evropské ligy basketbalistů. Tehdy činily náklady na celou akci 50 milionů korun, nyní jsou odhadovány na zhruba 70 milionů. Pořadatelé totiž musejí zaplatit nejen dopravu a ubytování klubů NHL, ale i jejich ušlé zisky za domácí
zápas, přičemž právě Rangers jsou všeobecně považováni za vůbec nejdražší artikl.

"Ještě nemáme finální zprávy o cenách klubů NHL z pohledu úhrady ušlých zisků z reklamních a televizních práv," uvedl Černošek s tím, že ale po finanční stránce nemá z utkání obavy. "Je otázkou, jak se bude dařit předprodej vstupenek. Jsme optimisté," dodal.

Pořadatelé chtějí při určování ceny vstupenek vycházet z mistrovství světa v Praze v roce 2004. Nejlacinější vstupenky by měly stát 600 korun, nejdražší 6000 korun. Kapacita Sazka Areny by se měla pohybovat mezi patnácti a šestnácti tisíci diváky.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!