Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Příští rok čeká tenisty boj s Itálií, pak možná Djokovič

Sport

  14:48
BANGKOK - Poprvé od památného finále Davisova poháru před 31 lety přivítají čeští tenisté v domácím prostředí Itálii. V prvním kole Světové skupiny 2012 je příští rok přivítají v termínu od 10. do 12. února a hrát se bude v Ostravě. V případě postupu narazí český tým na vítěze utkání mezi Švédskem a Srbskem, jehož barvy hájí také první tenista světa Novak Djokovič.

Berdych a Štěpánek foto: Reuters

Nehrajícímu kapitánovi českého týmu Jaroslavu Navrátilovi se výsledek losu v Bangkoku zamlouvá. "Myslím, že je určitě příjemný, protože tam byli daleko těžší soupeři. Nesmíme ale Italy podcenit, mají tam zkušené hráče. Jsem rád, že hrajeme první kolo doma. Po všech dohodách budou hrát Berdych i Štěpánek, takže sílu máme a mohli bychom první kolo zvládnout," řekl na Facebooku.

Češi mají s Itálií pozitivní bilanci sedmi výher a tří porážek, ale naposledy se hrálo před šestnácti lety v Neapoli a český tým prohrál. Před domácími fanoušky ale vyhráli všechny čtyři zápasy a doma se se stejným soupeřem střetnou poprvé od pražského finále Davis Cupu v roce 1980. Tehdy Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš získali Salátovou mísu.

Chtějí do čtvrtfinále, aby Srbsku oplatili loňskou porážku

Italové mají aktuálně ve světové stovce žebříčku ATP čtyři hráče. Jedničkou je Fabio Fognini (39. ve dvouhře), dvojkou Potito Starace (50.), trojkou o místo horší Andreas Seppi a čtyřka Filippo Volandri figuruje na 86. místě. "Je to určitě dobrý los. Pokud budou Štěpánek s Berdychem zdravotně v pořádku, tak je kvalita na naší straně. Je to jeden z nejschůdnějších losů, který mohli dostat. Lepší na výběr nebyl," pravil Tomáš Šmíd, jeden z hrdinů vítězného finále Davis Cup proti Itálii v roce 1980.

Pětapadesátiletý Šmíd zná italský tenis výborně. Po skončení kariéry vedl sedm let tenisové centrum, které se staralo o největší tamní talenty. "Měl jsem jejich kluky ve své skupině," pokračoval.  "Znám je velmi dobře. Třeba Starace byl průměrný kluk, který ničím nevynikal. Má dobrý forhend a servis, bekhend trochu zlepšil. Obecně to jsou ovšem hráči, kteří nejsou neporazitelní. Mohli by zlobit na jihu Itálie v bouřlivé atmosféře, ale hraje se v Česku a mělo by se vyhrát," vzpomněl si Šmíd, který v Itálii žije většinu roku.

V případě postupu narazí čeští tenisté na vítěze utkání mezi Srbskem a Švédy, takže by mohlo dojít na čtvrtfinále doma s výběrem okolo Novaka Djokoviče, s kterým Češi prohráli loni v semifinále. Přijde odplata? "Srbové mají velkou sílu, nicméně můžeme hrát opět doma. Byla by vynikající atmosféra a připravili bychom se na odvetu," nebránil by se takovému scénáři Navrátil.

"Věřím, že jim případně oplatíme loňské semifinále," dodal Černošek. Italové, vítězové Davisova poháru z roku 1976, se mezi elitu vrátili po jedenácti letech díky barážově výhře nad Chile. Zápas hráli Fognini, Starace, Simone Bolelli (138.) a 27. deblista světa Daniele Bracciali.

Los Světové skupiny Davisova poháru 2012

Španělsko - Kazachstán
Rakousko - Rusko
Kanada - Francie
Švýcarsko - USA
ČESKO - Itálie
Srbsko - Švédsko
Japonsko - Chorvatsko
Německo - Argentina.

Autor: