Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pro deblové naděje je Tokio daleko. Chtěla bych tam hrát, prohlašuje Krejčíková

Sport

  18:32
SINGAPUR/PRAHA - Pro hektický tenisový život to vypadá jako dost vzdálená budoucnost, a tak Kateřina Siniaková při otázce na hry v Tokiu 2020 odvětí: „To je ještě daleko. Až za dva roky. Za dlouho.“ Barbora Krejčíková už kontruje: „Ale já chci, abychom tam hrály!“

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková slaví vítězství ve Wimbledonu 2018. foto: Reuters

Načež od její deblové parťačky s úsměvem přichází odpověď: „To já chci taky. Ale třeba si dáme rok pauzu - a pak se sejdeme až na olympiádě. Nemůžeme přece všechno říct hned.“

Tenhle plán se totiž přímo nabízí. Je jim 22 let a mají za sebou sezonu snů, byť končí bez titulu z Turnaje mistryň, kde je ve finále čtyřhry zdolal pár Timea Babosová, Kristina Mladenovicová 6:4, 7:5.

Jinak budoucnost pro tyhle dvaadvacetileté Češky svítí jen pastelovými barvami. Jsou sehrané, úderné, úspěšné. Tvoří ryze národní pár - a takovým bylo na velkém tenisovém svátku u rovníku už pouze jiné české duo Barbora Strýcová, Andrea Sestini Hlaváčková.

Pro olympijské tažení by se tohle všechno vážně mohlo hodit.

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková slaví triumf ve finále deblu na...
Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíkováslaví triumf ve finále deblu na...

Záleží však na mnoha věcech. Siniaková už vyhrála i turnaje v singlu a její metou není nic menšího než role světové jedničky. Rovněž Krejčíková chce ukázat, že má svoje kvality i bez podpory parťačky. V říjnu poprvé v sezoně prošla na okruhu WTA do 2. kola.

Jaké tedy budou mít společné plány? Omezí se pouze na grandslamy a největší turnaje?

„To záleží na situaci. Nejdůležitější je, jak se cítíme. Nedá se říci, jestli se budeme scházet víc, nebo míň,“ říká obecně Krejčíková a Siniaková doplňuje: „Jsme domluvené. Ale nevíte, na co.“

U soupeřek jsou oblíbené

Byla by škoda tohle spojení trhat. Vždyť i vítězná Mladenovicová českým sokyním na kurtu řekla: „Jste skvělý pár. Těším se na naše další velká finále.“

V tom singapurském bylo znát, že ona je 44. na světě a Siniaková 31. Poražené semifinalistce Bartyové náleží dokonce 19. pozice, Strýcové zase 33. příčka.

„Přijde mi, že debly jsou čím dál důležitější. Že baví diváky a že je to příznivá zpráva i pro WTA, protože tím získává ještě více známých hráček,“ soudí Babosová.

Je bez debat, že tituly v singlu budou mít vždycky větší váhu. Ale zrovna tahle Maďarka udělala skvělou kariéru i v týmové verzi jinak ryze individuálního sportu, loni slavila titul se Sestini Hlaváčkovou. Takový pár by pochopitelně na příštích olympijských hrách nastoupit nemohl.

O jednom ryze českém bychom ale věděli, byť zatím tak daleko hledět nehodlá...