Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pro dolary do Calgary nejedu, ví Sáblíková

Sport

  8:12
SALT LAKE CITY/PRAHA - Báječný závěr týdne. Na takový se rychlobruslařka Martina Sáblíková chystala, a touhy přetvořila ve skutečnost. Dvě zlaté medaile z mistrovství světa, k tomu světový rekord na 5000 metrů, tím devatenáctiletá dívka z Vysočiny naplnila své sportovní sny. Prozatím.

Martina Sáblíková foto: Douglas C. PizasČTK

Vycházející hvězdička má během jediné sezony nakročeno mezi hvězdy první velikosti. „To nevím,“ pravila skromně svěřenkyně trenéra Petra Nováka předtím, než včera zamířila do Calgary za posledními závody sezony.

LN Jaká byla noc po druhém zlatu, navíc ve světovém rekordu? 
Docela prima. Byla jsem hodně unavená, takže jsem spala dobře. Líp než v noci na neděli, kdy jsem kvůli nervozitě dlouho nemohla usnout. A taky líp než po pátečním vítězství na tři kilometry - to jsem zase byla rozrušená ze svého prvního zlata na šampionátu.

LN Už vám došlo, že jste i podruhé mistryní světa? 
Myslím, že ještě ne. To přijde až časem, i když vím, že mám skvělý světový rekord. Ale ani první titul mi zatím moc jasný není... (smích)

LN Jaký to byl pocit, když vám v olympijském areálu umožnili umístit tabulku s vaším jménem a hodnotou světového rekordu? 
Napřed museli sundat tabulku se jménem slavné Claudie Pechsteinové z Německa. Pak jsem z toho byla trochu nervózní. Taky proto, že ten závod byl těžký a měla jsem slabé nohy. Rekord jsem překonat chtěla, ale byla jsem na to sama.

LN Nicméně vyvěšování tabulky muselo být příjemné...? 
Na jednu stranu ano, protože tam teď visí moje jméno. Ale taky to bylo zvláštní, kvůli Claudii jsem cítila nostalgii. Je to legenda, má o patnáct roků víc, ale je docela fajn.

LN Dosáhla jste něčeho, po čem touží další rychlobruslařky a sportovkyně, ale většinou se nedočkají. Po čem budete toužit dál? 
Uvidíme, co přinese další sezona, všechno ale s trenérem směřujeme k olympiádě ve Vancouveru v roce 2010. Uspět tam bych považovala za vyvrcholení kariéry.

LN Vejde se do vašich plánů také něco jiného než sport? 
Vpředu je sport, pak to ostatní.

LN Vaší marketingovou agenturou je Sport Invest, který má podíl třeba na cestě brankáře Petra Čecha mezi hvězdy první velikosti. Seděla by vám taková cesta?
To nevím... Snad ano.

LN Zřejmě by to obnášelo víc povinností vůči médiím, fotografování a podobně. 
Myslím, že bych to zvládla. Ale současný stav mi úplně stačí. Zavolá mi pár novinářů, pogratulují, poptají se. Nesmělo by to být denně, to by mě asi obtěžovalo.

LN Jméno královny rychlých nožů, jejíž tvář dnes zná málem každý Čech, by mohlo být využité také v reklamě. Jsou nabídky? 
To nevím, o to se stará agentura. Zatím ale nic nebylo. Možná bych do toho šla, záleží na nabídce.

LN Kolik času věnujete tomu, abyste byla před závodem upravená? Chcete se přece líbit? 
Tak na to myšlenky nemám. Před závodem si natáhnu kapucu, takže u zrcadla netrávím téměř žádný čas. Je to jedno. Ani oči si nemaluju, všechno by smyl pot.

LN A co na stupních vítězů? Jsou to přece krásné chvíle. 
Jenže na nějaké přikrašlování není čas, vyhlašování je brzy po posledním závodě. Navíc myslím, že závodníka nedělá vzhled.

LN V Calgary prý budete útočit na vlastní světový rekord na 10 000 metrů, za což je prémie 25 000 dolarů. Je to tak? 
Desítku si zajet zkusím, ale tahle prémie je za kratší tratě včetně pětky. Tu tam ale nepojedu.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!