130 let

Rosický v ohrožení | foto: ČTK

Problém! Rosa nemusí být fit

Sport
  •   12:52
PRAHA - Kladivo v noze norského obránce Johna Arne Riiseho možná způsobí pořádnou polízanici českému fotbalovému mužstvu. Před zítřejší klíčovou odvetou baráže o mistrovství světa je v ohrožení jedna z klíčových opor týmu.

Tomáše Rosického pořád bolí noha, kterou mu Riise „otočil“. Balon zasáhl palec levé nohy, což odnesl kotník a zároveň koleno.

„Bolí to i při chůzi. Co je horší? Kotník,“ řekl včera Rosický.

Přesto věří, že nastoupí. Jenže už vynechal oba tréninky po sobotním prvním zápase a možná nestihne ani ten dnešní, poslední. „Snad se to zlepší. Při nejhorším půjdu do zápasu z voleje,“ tvrdil záložník.

Zápasy, v nichž Rosický letos chyběl

Slovinsko - Česko 0:3
9. února, přátelsky - Dlouho se potýkal se zraněním stehna. Trápilo ho od bundesligového zápasu s Mönchengladbachem.

Švédsko - Česko 2:1
17. srpna, přátelsky - Vyřadila ho krevní podlitina na koleni z utkání se Schalke 04.

Rumunsko - Česko 2:0
3. září, kvalifikace MS -V přípravě na duel začalo Rosického tahat tříslo, jeho stav se do zápasu nezlepšil.

Česko - Arménie 4:1
7. září, kvalifikace MS - Lehce trénoval, ale zmeškal i druhou část zářijového dvojzápasu.

Tým už ztratil kapitána Galáska, který v Oslu dostal druhou žlutou kartu a bude si odpykávat trest. Teď je ve velkém ohrožení i další opora středu pole. Rosického absence by rozvrátila zálohu, která v Norsku poprvé od loňského EURO hrála v nejsilnějším složení.

Zábaly a vířivka. To má záložníka vrátit na hřiště

Dojde na katastrofický scénář? „Myslím, že Rosický bude připravený,“ říkal po nedělním lehkém tréninku Karel Brückner.

Mladý borec tou dobou ležel ve vířivce, kde rehabilitoval. K pronikavé změně ale nedošlo. „Zatím se to moc nelepší,“ přiznal.

Má natažené vazy a reprezentační lékaři dělají všechno možné, aby ho dali rychle dohromady. „Dávají mi na to nějaké zábaly. Všichni jsou pozitivní. Doktoři i maséři říkali, že by to mělo být v pohodě. Tak uvidíme,“ vykládal Rosický.

Důležitou bitvu, jeden z největších zápasů kariéry, by každopádně nerad zmeškal. „Samozřejmě chci strašně moc hrát,“ zdůraznil.

Galásek i Rosický chyběli v éře trenéra Brücknera v ostrém střetu jen jednou. Nemohli nastoupit na začátku září v Rumunsku. A tým se vracel s prohrou 0:2.

Tehdy Rosického tahalo tříslo. Lékaři doufali, že stihne alespoň druhou část dvojzápasu proti Arménii. Na zázrak se ale čekalo marně.

Teď by výpadek tvořivého záložníka z Dortmundu znamenal ještě větší potíž. V Norsku se „malý Mozart bořil do rozbitého trávníku, až v Praze by konečně mohl rozehrát svoji fotbalovou symfonii.

Místo čarokrásných kousků má ale stále častěji potíže. Letos vynechal už čtyři zápasy, což se mu během pěti let reprezentační kariéry stalo jenom v roce 2002.

„Sedm let hraju fotbal na nejvyšší úrovni, to je dost dlouhá doba. Nepamatuju zápas, kdy by mě něco nebolelo,“ prohodil Rosický.

Zvládne souboj s bolestí i zítra?

Autor: