Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Problémy s návykovými látkami, dvanáct milenek či autonehody. Co poznamenalo kariéru Tigera Woodse?

Sport

  16:31
Los Angeles - Tiger Woods je bezesporu nejúspěšnějším golfistou historie. Aby také ne, když rodák z Kalifornie opanoval patnáctkrát golfový major. Kariéru pětačtyřicetiletého Američana ale poznamenala řada afér.

Tiger Woods po zatčení na policii v Palm Beach. foto: Reuters

Další ze série nehod

Vůbec nejaktuálnějším případem je úterní nehoda po sedmé hodině ránní. Woodsovo auto se přetočilo přes střechu, podle předběžných závěrů policie jel slavný golfista nepřiměřenou rychlostí, při nehodě nebyly viditelné stopy po brzdění, Woods musel být přivolanými záchranáři z trosek auta vystříhán.

Tiger Woods a jeho zdemolované auto.

„Vnitřní prostor vozu byl ale naštěstí víceméně nedotčen. To mu dalo svým způsobem šanci přežít, protože tohle byla jinak smrtelná nehoda,“ vyjádřil se po havárii šerif Alex Villanueva.

Slavný golfista se musel podrobit dlouhému zákroku chirurgů, podle vyjádření šéflékaře Anishe Mahajana doktoři stabilizovali fraktury v horní a dolní části holení a lýtkové kosti šrouby, Woods poté přešel do stabilizovaného stavu a na pokoji později komunikoval.

První problémy s návykovými látkami

Vůbec první nehodou, která poznamenala jinak úspěšnou sportovní kariéru Tigera Woodse, byla ta z listopadu roku 2009. Tehdy jedna z největších sportovních celebrit sjela u rodinného domu ze silnice a nabourala do hydrantu.

Tiger Woods při zatýkání policií.

Výsledkem byla jen lehčí poranění v obličeji a tehdejší neoficiální příčinou byla kombinace léků (Vicodin na utišení bolesti a Ambien na spaní) s alkoholem, doktoři mu poté museli pomáhat s dýcháním za pomocí respirátoru. Nehoda z roku 2009 byla počátkem Woodsovy aféry s nevěrou.

Dvanáct milenek

Nedlouho po nehodě v Kalifornii se Woodsovi rozpadlo manželství se Švédkou Erin Nordegrenovou, s níž měl dvě děti. „Mrzí nás to, ale přejeme jeden druhému jen to nejlepší,“ uvedla švédská modelka s Woodsem ve společném vyjádření.

Od té doby šla kariéra populárního Tigera strmě dolů. Po předposledním místě na turnaji v Akronu označili odborníci Woodsův výkon za blamáž.

Tiger Woods s bývalou manželkou Elin.

Rodák z Kalifornie poté navíc přiznal, že svoji bývalou manželku podvedl s dvanácti milenkami, Woods se sice omluvil, ale svoji reputaci nezachránil. Po propuknutí tohoto skandálů přišel o výraznou řadu sponzorů a řádově 50 milionů dolarů, k tomu se přidaly výpovědi jeho milenek, ve kterých byl označovaný za pomateného maniaka.

Další návykové látky

V roce 2016 se kvůli zdravotním problémům Woods nezúčastnil ani jediného turnaje PGA Tour a do podzimu 2017 svítilo v jeho kolonce účastí pouze Farmers Insurance Open, kde neprošel cutem. Během tohoto období Woods řídil na domovské Floridě, kde byl chycen pod vlivem návykových látek. Ty ale nebyly dodnes veřejnosti specifikované.

Tiger Woods po zatčení na policii v Palm Beach.

Americký golfista musel odpracovat padesát hodin veřejně prospěšných prací a dostal roční podmínku.

„Chci, aby veřejnost věděla, že v tom nebyl alkohol. To, co se stalo, byla neočekávaná reakce na předepsané léky. Neuvědomil jsem si, že mě může jejich kombinace tak silně ovlivnit,“ vysvětloval tehdy Woods, který padl na úplné dno.

Holywoodský návrat

Woods se ale nevzdal a začal brát svůj golfový návrat velmi vážně. Vrcholem bylo Masters z roku 2019. Tiger tehdy na „osmnáctce“ nekompromisně poslal míček do poslední jamky a uzavřel kruh, na nejslavnějším golfovém turnaji v Augustě vyhrál po čtrnácti letech.

Tiger Woods se zeleným sakem a trofejí pro vítěze.

„Od mého prvního vítězství tady je to dokonce dvaadvacet let. Tenkrát tu byl můj táta a dnes jsem dvojnásobným otcem i já. Nemám slov,“ prohlásil nadšeně.

Dohromady 3954 dnů trvalo Woodsovi k tomu, aby se znovu oblékl do populárního zeleného saka, které vyhrává vítěz jednoho ze čtyř grandslamových turnajů. Jak sám Woods přiznal, nejvíce mu v jeho návratu pomohli jeho syn Charlie Axel s dcerou Sam Alexis.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...