Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Probuzená kanonýrka Vítečková: Konečně mi to začalo padat

Sport

  21:41
BRNO - Po zápasech v základní skupině s Ruskem a Japonskem basketbalistku Evu Vítečkovou utěšovali trenér Lubor Blažek i spoluhráčky, ať si nic nedělá ze svého střeleckého tápání. Tradiční kanonýrku nemohly čtyřbodový a šestibodový příspěvek uspokojit, ale v dnešním úvodním zápase osmifinálové skupiny s Koreou Vítečková explodovala.

Česko - Korea (Vítečková v akci). foto: ČTK

Zaúřadovala 27 body, pěti úspěšnými trojkami ze šesti pokusů, čímž týmu výrazně pomohla k přesvědčivé výhře 96:65. "Konečně mi to začalo padat, jsem za to strašně ráda. Ale musím hlavně poděkovat holkám za pozice, které mi vytvořily," řekla Vítečková po utkání.

VÍCE ČTĚTE

Rodačka ze Žďáru nad Sázavou toho za sebou v basketu už má hodně, objela řadu vrcholných akcí, ale nepamatuje, že by někdy zažila dva zápasy, v nichž by ji trápila tak nízká úspěšnost střelby jako v duelech s Ruskem a Japonskem. Vítečková během zápasů netrefila ani jeden trojkový pokus, což je u ni neobvyklý výpadek.

"Sama jsem si říkala čím to je a divila se. První zápas s Argentinou ještě šel, ale pak bum a nic," připomněla Vítečková, že na startu turnaje zaznamenala 16 bodů, ale pak v součtu už jen deset. "Možná mě svázalo i domácí prostředí, i když si to nechci nějak připouštět. Ale kolikrát je všechno i o hlavě. Je na každém, jak se z toho vyhrabe," uvedla Vítečková.

Dnes byla osmadvacetiletá hráčka k nepoznání, jen během první čtvrtiny čtyřikrát neomylně zamířila z trojkového prostoru, čímž se vnitřně uklidnila. "Každému by se ulevilo po tom, co mě potkalo v těch minulých dvou zápasech," poznamenala s úsměvem Vítečková.

"Už jenom doufám, že to trápení tady mám za sebou a už se to opakovat nebude. I když i dneska u mě jeden 'airball' proběhl," připomněla Vítečková, že jeden její pokus vůbec netrefil obroučku, což basketbalisté vnímají jako velký nezdar. V jiných situacích naopak obroučka s Vítečkovou "spolupracovala", když po ní míč po některých střelách poskakoval, aby vzápětí propadl síťkou.

"Taky jsem si říkala, že toho bylo docela moc a není to úplně nejlepší znamení. Obroučka by si to mohla nechat i na jiné zápasy," žertovala Vítečková. Pokud je její návrat mezi obávané kanonýrky mistrovství definitivní, možná napoví další zápas českého týmu: důležitá bitva proti Španělsku, která Česku v případě jeho úspěchu může přiblížit druhé místo v osmifinálové skupině, což by mohlo znamenat, že se ve čtvrtfinále vyhne velkým favoritům z USA či Austrálie.

"Zápas se Španělskem bude nesmírně důležitý, ale i těžký. Samozřejmě i pro mě, protože obrana Španělska je pověstná a bude se proti nim těžko prosazovat," upozornila Vítečková.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...