130 let
Obrazem

EXKLUZIVNÍ FOTO: Proč snowboard a ne lyže? Chtěla jsem vidět pohádky, říká Samková

Sport
  •   6:19
PRAHA - Eva Samková přiznává, že i když ji její maminka Ludmila jako první postavila na lyže, snowboard, který si vyzkoušela všesti letech, se pro ni brzy stal prioritou.

Zlatý příběh Ledecké ze super-G má překvapivou tečku. Vyhrála s prasklou botou

Spolu s Martinou Sáblíkovou a Veronikou Vítkovou je jednou ze tří českých sportovkyň, které na olympiádě v Pchjongčchangu obhájily medailové umístění z předchozích her v Soči. 

Eva Samková přiznává, že i když ji její maminka Ludmila jako první postavila na lyže, snowboard, který si vyzkoušela v šesti letech, se pro ni brzy stal prioritou. 

„Zjistila jsem, že mě lyžování tolik nebaví, protože člověk musí hrozně brzo vstávat. Ti šílení lyžaři chodili ještě za tmy, a tak jsem si našla snowboardovou školu, kde se začínalo až v devět. Chtěla jsem vidět ještě kousek pohádek,“ uvedla s úsměvem důvod, proč si vybrala svůj sport, nejúspěšnější snowboardcrossařka posledních let.

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Vrchlabí, která po zlatu v Soči vybojovala v Pchjongčchangu bronz, si oblíbila dvě činnosti. V zimě jezdila na snowboardu, přes léto pak na koni. 

Maminka Ludmila učí malou Evu Samkovou na lyžích.
Malá Eva Samková na saních

„Odmala jsem za koňmi dojížděla. Trávila jsem tam vždycky celé léto. Dělali jsme tam hrozný kraviny, poprvé jsem si tam zlomila ruku, když jsem slítla z ohrady,“ vzpomínala Samková.

Od města Vrchlabí pak v roce 2014 proto dostala svého prvního vlastního koně – Pepina.

„Je to spíš takový pejsek – vnímavý, citlivý a trochu posera, který se občas lekne i sám sebe. Musí se s ním pomalu a nesmí se moc tlačit na pilu, jinak se přepne a nefunguje vůbec.“

„Já naopak občas vybouchnu, jsem nervózní nebo zbytečně nepříjemná.A tak mám pocit, jako by mi Pepina někdo seslal, abych se naučila ovládat svoje emoce,“ doplnila.

V mládí se ještě naučila dvě věci – šetrnost k přírodě, kterou podporuje tím, že po sobě nechává minimální odpad. A pak také lásku k umění. 

„Mně se líbí hezký věci a záleží mi na tom, abych žila v hezkém prostředí. I proto mi stačí jeden šampon místo dvaceti,“ dodala Samková.

Autor: Jaroslav Šindelář