Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Proč Ježek spadnul? Se životy handicapovaných hazardují komisaři

Sport

  10:37aktualizováno  12:11
PRAHA - Ze zámoří už chodí po děsivém pádu cyklisty Jiřího Ježka lepší zprávy. Handicapovaný sportovec, který musel být udržován v umělém spánku, už je po další úspěšné operaci a alespoň omezeně komunikuje s okolím. Proč ale k celému incidentu muselo dojít? Důvodů je hned několik.

Jiří Ježek. foto: ceskysvazcyklistiky.cz

Šestinásobný paralympijský vítěz patří ve 39 letech k nejprotřelejším závodníkům ve startovním poli. "Jirka je natolik zkušenej závodník, že ví, kdy má ze souboje vycouvat a už tolik neriskuje," říká další český cyklista Jiří Bouška, kterého ve stejném závodě mistrovství světa také potkal pád.

Ježkův stav se začíná lepšit

Ježek se v USA podrobil dalšímu operačnímu zákroku, naposledy se zlomenou pažní kostí. Lékaři mu vyjmuli kostní štěp z pánve a nahradili jím poškozenou kostní tkáň poraněné paže. Během první operace mu lékaři přišili amputovaný sval i kůži na hrudi. Místo dvou rozdrcených žeber mu voperovali karbonový plát. Ježek začíná rozdýchávat pošramocenou plíci. V nemocnici je s ním i jeho žena Soňa. Nejúspěšnější cyklista paralympijské historie má od jedenácti let amputovanou nohu pod kolenem.

Proč spadl? Zjednodušeně řečeno jako v případě Ježka kvůli nedomyšlenému záměru závodních komisařů.

Slalom mezi nejvíce postiženými ženami

Stejně jako při Hrách v Londýně v roce 2012 Bouška zezadu narazil do o mnoho pomaleji jedoucí ženy. Olympijský závod tehdy nedokončil, tentokrát dokázal vstát a dojet si pro bronzovou medaili. Těsně před ním havarovali ve stejné kolizi další dva velcí favorité. „Opravdu skvělou formu měli Rumun Novak a zejména Ukrajinec Dementěv, pro něž závod tou srážkou skončil,“ líčí s pocitem frustrace, který v něm stále přebývá, 34letý mnohonásobný medailista z evropských i světových šampionátů.

Pomalejší ženy ale nejsou pro cyklisty, kteří se řítí až 60kilometrovou rychlostí, jedinou překážkou. Na vině za mimořádně nepříjemný pád Jiřího Ježka je podle Bouškova trenéra Daniela Tremla z velké části jiná ekonomicky motivovaná regule UCI (Mezinárodní cyklistické unie).

ČTĚTE K TÉMATU:

„V závodě mužů startují dvě kategorie, C4 a C5, dohromady, přestože jedou o dvě sady medailí. Je to kvůli paralympiádě, kde je tlak na to, aby se medailí rozdávalo co nejméně. Tam bojují obě kategorie pouze o jednu sadu. V ostatních případech sice spolu obě skupiny přímo nesoupeří, přesto jedou závod společně. Dvě minuty po této nejsilnější kategorii mužů pouštějí na stejnou trať skupinu těch nejvíce postižených žen. A jelikož se jedou okruhy, tak je začnou časem dojíždět a ony se tam různě motají. Mnoho pádů vzniká právě proto, že muži nestačí zareagovat na nějakou neoznačenou závodnici,“ vysvětluje trenér Treml.

„Po tomto závodě jsem se o tom bavil s jedním z funkcionářů z UCI, který mi sdělil, že je zodpovědností závodníků, aby si navzájem sdělili, že je někdo před nimi. Bohužel jim nedochází, že tahle ohleduplnost funguje v tréninku, ale ne tak úplně při závodě. To jsou všichni namotivovaní a potřebují mít vyčištěnou trať. Navíc při mistrovství světa! Poslat tam pomalejšího závodníka je úplně stejně nebezpečné, jako by nám tam poslali auto,“ říká Bouška.

Hromadný finiš o dvě sady medailí

Pomalejší závodnice nebyly důvodem Ježkova pádu. Ten se stal v cílové rovince, kde se už v té době nepohybovaly.

Londýn: (Zleva) stříbrný Carol-Eduard Novak z Rumunska, zlatý Jiří Ježek a bronzový Jiří Bouška.

„Vedle těch žen je především špatně, že nechávají pořadatelé jet společně obě skupiny různě handicapovaných cyklistů. Ve většině případů sice ta silnější ujede, jenže třeba tento závod byl kvůli taktizujícím Italům specifický a obě skupiny finišovaly ve stejnou chvíli. A když se vám přiřítí do cílové rovinky balík padesáti jezdců, kteří v tu chvíli bojují o šest medailí, tak je to zkrátka maso,“ objasňuje trenér Treml.

„Dneska se cyklistika handicapovaných tak zprofesionalizovala, že je to stejné jako u zdravých. Všichni, kteří tam startují, jsou profesionálové a musí se zodpovídat sponzorům, takže jim jde o výsledek maximálně.“

Společné starty jsou navíc podle něj diskriminační. Na paralympiádě, kde závodníci ze skupin C4 a C5 bojují pouze o jednu sadu medailí, nemají prý více handipovaní cyklisté (C4) absolutně žádnou šanci.

Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý (vpravo) a úspěšný paralympionik Jiří Ježek převzali Cenu Roberta Bakaláře za přínos pro českou cyklistiku.
Jiří Ježek jako předjezdec na Tour.
Jiří Ježek jako předjezdec na Tour.
Jiří Ježek.

Přemotivovaný Rakušan

Ježek spadl po kolizi s Rakušanem Patrickem Hagenaarsem (skončil v nemocnici v bezvědomí, po probuzení se omluvil manželce Soně Ježkové). Jeho agresivní jízdu pocítil v průběhu závodu i Bouška. „Asi tři kilometry před cílem jsem se s ním přetlačoval o pozici a byl vážně přemotivovanej. Jirkův pád jsem neviděl, ale na základě téhle zkušenosti se asi můžu domnívat, jak se to seběhlo.“

Na šampionátu v USA pořadatelé podcenili i typ plůtků v cílovém prostoru. Plůtky měly nestandardní ostré hrany, o něž se Ježek při pádu potrhal. Český cyklista si na jejich použití stěžoval už před závodem.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...