130 let
Rozmyslí si Manny Pacquiao své ne Riu?

Rozmyslí si Manny Pacquiao své ne Riu? | foto: ČTK/AP

Profesionální boxeři dostali zelenou. Mohou startovat na olympiádě v Riu

Sport
  •   12:00
LAUSANNE - Řídící orgán Mezinárodní boxerské federace (AIBA) schválil na mimořádném sjezdu 1. června dopoledne revoluční změnu pravidel. Dle nich se mohou kvalifikovat do olympijského Ria i profesionální boxeři bez omezení. Učinit tak budou moct na turnaji ve Venezuele, který se bude konat od 3. do 8. července!

Minulý týden řekl Filipínec Manny Pacquiao definitivní NE možnosti startovat pod pěti olympijskými kruhy a vybojovat pro svoji zemi historické zlato z největší sportovní události světa. Možná nyní změní názor.

Kongres AIBA schválil v poměru 84 ku 4 změnu pravidel, která umožní startovat na olympijských hrách profesionálním boxerů bez zápasového omezení. Pro profíky bude k dispozici 26 míst na kvalifikačním turnaji ve Venezuele, na který budou bojovníky nominovat národní federace od 2. do 23. června.

Již zde ale nastane první tření, to další pak přijde kvůli antidopingovému programu. Nominován může být totiž jen profesionální boxer, který podepíše kodex Mezinárodního antidopingového výboru (WADA), navíc s WADA musí spolupracovat i národní profesionální boxerská federace.

Ohledně této otázky musí sama AIBA ještě zodpovědět otázky ohledně nezávislé zprávy, která tvrdí, že v loňském roce nebyl mimo soutěž testován žádný z elitních boxerů z jejích řad. Zároveň má federace vedená Dr. Wu Ching-Kuem na krku nesrovnalosti v účetnictví v řádech milionů dolarů.

Profesionální boxeři se navíc budou muset potýkat s překážkami z vlastních řad. Největší z federací – WBC – už vyhlásila, že ti bojovníci, kteří budou startovat na olympiádě v Riu, nebudou moct další dva roky boxovat o žádný z jejích pásů.

Snahu propojit narychlo amatérský a profesionální box v posledních týdnech kritizovala také některá velká jména v čele s Mikem Tysonem a Davidem Hayem. První prohlásil, že mnozí profíci dostanou od amatérů nařezáno, druhý se pak obává o zdraví mladých amatérských bojovníků, kteří by se měli utkat se zkušenou profesionální elitou.

Autor: Antonín Vavrda