Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Prokop si chce závod hlavně užít

Sport

  15:18
PRAHA - Především si závod užít, tak vzhlíží ke svému startu na olympijských hrách bikrosař Michal Prokop, jedna z českých medailových nadějí. Úspěšný fourcrossař, který v této cyklistické disciplíně již dvakrát získal titul mistra světa, si startem v Pekingu splní svůj další sen.

Prokopa čeká premiéra pod pěit kruhy. foto: ČTK


"Olympiáda je něco výjimečného a já jsem strašně šťastný, že jsem se na ni kvalifikoval a budu u premiéry tohoto sportu," řekl sedmadvacetiletý Prokop na dnešní tiskové konferenci v Praze.


O svých medailových ambicích však příliš mluvit nechtěl. "Na startu bude 32 nejlepších jezdců světa a dvacet jich může stát na stupních vítězů. Já tam jedu především si závod užít a hlavním cílem je postup do finálové osmičky. A když budu tam, tak se o medaili určitě poperu," konstatoval Prokop, který za největší favority považuje jezdce z USA, Austrálie a Lotyšska. Kdyby si měl vsadit na jedno jméno, tak by to byl Lotyš Maris Strombergs, letošní mistr světa.
Nyní se český cyklista připravoval deset dnů v nizozemském Alkmaaru.


"Kroužil jsem tam na dráze, trénink byl zaměřen na rychlost, což je v naší disciplíně hodně důležité. Nyní již budu v Praze ladit techniku a před odletem do Pekingu ještě pojedu na čtyři dny do švýcarského Aigle, kde u sídla (mezinárodní cyklistické unie) UCI je replika olympijské pekingské trati," nastínil Prokop svůj další program.
Zatímco nad smogem v hlavním městě Číny většina sportovců hořekuje, Prokop by jej paradoxně uvítal. "Já tam byl dvakrát a vím, o čem mluvím. Když bude smog, tak se na nás nedostane sluníčko a nebude takové vedro," vysvětlil jezdec, který si nedělá těžkou hlavu ani z aklimatizace. "Na počasí se aklimatizovat nedá a časový posun mi nedělá problémy. Neustále lítám mezi Evropou, Amerikou a Austrálií a mám na to své fígle," pokračoval český závodník.


Olympijskou trať zná, ale nový pro něj bude systém závodu. Zatímco při MS či Světových pohárech se jezdí klasické play off, v Pekingu bude první den kvalifikace a čtvrtfinále, druhý den semifinále a finále. "Čtvrtfinále a semifinále se ale pojede pokaždé na tři jízdy a z osmi jezdců vždy postoupí kvartet s nejnižším součtem umístění ve všech třech jízdách," uvedl Prokop. Až finále se pojede klasicky na jedinou jízdu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!