Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Propadák, řekl k pokažené olympijské generálce trenér biatlonistů

Sport

  16:27
ANTERSELVA - Českým biatlonistům poslední start před olympijskými hrami v Soči na optimismu nepřidal; štafeta Michal Šlesingr, Tomáš Krupčík, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec dojela v závodu Světového poháru v Anterselvě dvanáctá - poslední klasifikovaná. Na stupních se seřadily kvarteta Francie, Švédska a Německa.

Český biatlonista Ondřej Moravec foto: ČTK

Nejdřív museli biatlonisté čekat. Nad areálem v Anterselvě dlouho úřadovala Jakmile se rozplynula, sneslo se na tratě husté sněžení.

Trenér Ondřej Rybář o štafetě:

"Zhodnotil bych to výsledkově jako velký propadák. Určitě spokojenost být nemůže. Moravec svůj úsek zvládl, jak měl, ani u Soukupa to nebylo nijak zlé. Velké pokárání Šlesingr na prvním úseku, protože chyba co udělal na střelnici, když vstával po páté ráně, byla dost zásadní. Podle informací, co mám, nám ani lyže nepomohly. Může se stát, že se promaže, nebyli bychom první tým, kterému by se to stalo.Po lepších závodech musí přijít i horší, žádné ukvapené závěry z toho dělat nebudu. Ale nepotěšilo mě to."

I proto odstartoval mužský štafetový závod o půl hodiny později. A Češi v čerstvě napadaném sněhu nezačali ideálně, po prvních dvou úsecích , na nichž se představili Michal Šlesingr a Tomáš Krupčík, figurovali až na čtrnácté pozici s odstupem téměř tři a půl minuty za nejlepšími.

Jaroslav Soukup vytáhl české barvy o dvě místa výše a Ondřej Moravec po bezchybném střeleckém výkonu projel cílem jako poslední klasifikovaný, dvanáctý se ztrátou přes čtyři minuty na Francii. Jen na střelnici ztratili svěřenci trenéra Ondřeje Rybáře na vítěze přes minutu a půl.

Pro biatlonisty je dvanácté místo nejhorším výsledkem v sezoně. V německém v Ruhpoldingu dojeli před deseti dny pátí a v předešlých závodech byli sedmí a devátí. Závěrečnou přípravu na olympiádu absolvují muži ve slovinské Pokljuce.

Závod žen byl kvůli mlze v průběhu zrušen

Ženskou štafetu rozjela Veronika Vítková, která na svém úseku upadla a nakonec předala devátá s odstupem dvaceti sekund za vedoucím Ruskem. Jitce Landové se nepovedla položka vleže, musela na trestné kolo a klesla na 17. místo.

Než dojela Landová na střelbu vstoje, rozhodčí závod kvůli mlze, která padla na stadion, zastavili. Eva Puskarčíková ani Gabriela Soukalová se na trať už nedostaly. Poslední závod před olympijskými hrami v Soči tak biatlonistky nedojely.

ČTĚTE K TÉMATU:

"Opravdu není vidět k terčům. Šlo o bezpečnost, o fair play a závod se musel zrušit," řekl trenér Jindřich Šikola v České televizi. "A co se týče našeho vystoupení, tak jsem docela rád, protože se to pro nás nevyvíjelo dobře," dodal kouč.

V této sezoně byl závod žen předčasně ukončen už podruhé. Poprvé se tak stalo v prosinci ve švédském Östersundu, kde byl kvůli silnému větru ve dvou třetinách zastaven stíhací závod. Muži se tam na trať vůbec nevydali.

Závody SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Francie (S. Fourcade, Boeuf, Beatrix, M. Fourcade) 1:14:34,1 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení), 2. Švédsko (Arwidson, Ferry, Lindström, Bergmann) -2,6 (1+5), 3. Německo (Lesser, Birnbacher, Peiffer, Schempp) -38,8 (1+10), 4. Norsko -1:34,6 (2+11), 5. Rakousko -2:33,4 (0+8), 6. Kanada -2:41,4 (2+11), ...12. ČR (Šlesingr, Krupčík, Soukup, Moravec) -5:05,9 (0+9).

Autoři:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...