Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Prospal zařídil vítězství nad New Jersey

Sport

  11:41
NEW YORK - Útočník Václav Prospal rozhodl o vítězství hokejistů Tampy Bay v třetím utkání série play off proti New Jersey. Český hráč dal vítěznou branku v 54. minutě a byl vyhlášen nejlepším hráčem pondělního zápasu. Jeho tým se tak ujal vedení v sérii 2:1 na zápasy.

Václav Prospal (vpravo) se raduje ze vstřeleného gólu foto: ČTK

Hráči floridského týmu znovu potvrdili, že se jim v letošní sezoně proti Martinu Brodeurovi daří. V základní části uštědřili brankáři Devils ve čtyřech zápasech tři porážky a v úvodních třech utkáních play off mu pokaždé vstřelili tři branky.

Vedoucí gól Vincenta Lecavaliera v první třetině pondělního duelu byl poměrně laciný. Střela prošla za Brodeurova záda mezi betonem a tyčkou. "Smolný gól. Stejně jako ten poslední. Bohužel, puky se neodrážejí tak, jak bychom si přáli," litoval Brodeur, jehož svým výkonem stejně jako v minulém duelu zastínil protějšek Johan Holmqvist.

Spoluhráči však Brodeura nadále považují za svou oporu. "Všichni dobře víme, co v něm je. Tenhle tým toho v minulých letech v základní části i v play off hodně dokázal jen díky němu," řekl útočník Jamie Langenbrunner. "Možná nepředvedl to nejlepší, co umí, ale pořád je tady."

Devils prohráli podruhé za sebou navzdory tomu, že přestříleli svého soupeře v poměru 32:24. "Měli jsme šance, ale nedokázali jsme je proměnit, zatímco oni využili snad každý brejk," uvedl nespokojeně Langenbrunner. "Je to frustrující, všichni jsme zklamaní. Ale do konce je ještě daleko."

Žraloci spustili na Vokouna kanonádu
Druhou výhru v sérii ukořistili hokejisté San Jose, kteří i díky jedné brance českého útočníka Milana Michálka porazili Nashville 3:1. Tomáš Vokoun, jenž byl v brance Predators pod palbou střel, předvedl solidní výkon, ale svůj tým nespasil ani 38 zákroky.

Nashville přitom vstoupil do zápasu dobře a po první třetině vedl díky premiérovému gólu Ryana Sutera v play off 1:0. V polovině zápasu však zavelel k obratu Michálek, jenž tečoval střelu Craiga Riveta a vyrovnal na 1:1. Za tři a půl minuty využil Ryan Clowe volného prostoru před brankou pár sekund po skončení přesilové hry a dostal Sharks do vedení, které pět minut před koncem potvrdil Patrick Marleau.

Utkání nedohrál útočník Nashvillu Martin Erat, jenž odstoupil v polovině druhé třetiny po tvrdém střetu s jedním ze soupeřů. V závěru třetí třetiny zamířil předčasně do kabin i Michálek, jehož zasáhl v obličeji hokejkou Jason Arnott.

Do vedení 2:1 na zápasy se dostalo i Buffalo, které porazilo New York Islanders na jejich ledě 3:2. Všechny branky padly v druhé třetině, v níž domácí stále marně dotahovali náskok soupeře.

Zatímco v předchozích dvou utkáních vyprodukovali většinu gólů obránci, tentokrát se dostali ke slovu jen útočníci. Trio z Buffala Adam Mair, Thomas Vanek a Daniel Briere vměstnalo tři trefy do necelých osmi minut. "Naše síla je v tom, že dokáže skórovat kdokoliv ze čtyř formací," pochvaloval si trenér Sabres Lindy Ruff.

Jedním z hrdinů Buffala byl také brankář Ryan Miller, jenž pochytal dvacet střel, z toho dvakrát zasahoval maskou. "V play off musíte něco vydržet. Nedá se nic dělat, někdy je potřeba zastavit střelu i hlavou, aby nepadl gól," konstatoval Miller.

V třetí třetině však jeho spoluhráči nepustili soupeře téměř k ničemu a v pohodě si pohlídali jednogólový náskok. Islanders vyslali za posledních dvacet minut pouhé dvě střely na branku oproti sedmnácti pokusům Sabres. "Jsme ohromně zklamaní," netajil útočník Ryan Smyth. "Měli jsme předtím šanci v několika přesilovkách, ale promarnili jsme je. Musíme se vrátit k jednoduché hře a zbytečně nevymýšlet," dodal Smyth.

Výsledky 1. kola play off NHL:
Východní konference - 3. zápasy:
NY Islanders - Buffalo 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)

Branky: 30. Hunter, 40. R. Smyth - 26. Mair, 29. Vanek, 33. Briere. Střely na branku: 22:35. Diváci: 16.234. Stav série 1:2.

Tampa Bay - New Jersey 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)
Branky: 10. Lecavalier, 42. Richards (Kuba), 54. Prospal - 38. Madden, 45. Parise. Střely na branku: 24:32. Diváci: 20.219. Stav série 2:1.

Západní konference - 3. zápas:
San Jose - Nashville 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky: 29. M. Michálek, 33. Clowe, 56. Marleau - 12. Suter. Tomáš Vokoun odchytal za Nashville 59 minut, z 41 střel inkasoval 3 góly a úspěšnost zásahů měl 92,7 procenta. Střely na branku: 41:20. Diváci: 17.496. Stav série 2:1.

Autor: