Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Protekční Oberhof. Bláznivé německé místo je českým biatlonistům zaslíbené

Sport

  11:30
Oberhof (Od našeho zpravodaje) - Ještě v neděli tady svítilo slunce, louky se zelenaly a zima si hrála na schovávanou. Jako by to snad ani nebyl ten pravý Oberhof. „Dokonce jsme si říkali, jestli si vůbec budeme brát zimní věci,“ popisovala šéfka akreditačního centra Jana Michalisková.

Michal Šlesingr na SP v Oberhofu foto: Český biatlon - Petr Slavík

KOMENTÁŘ: Nastal soumrak biatlonu? Sponzoři chtějí výsledky, které nejsou

Nakonec si je vzala. A udělala dobře. O tři dny později to totiž v malinké vesničce uprostřed Durynského lesa vypadá úplně jinak.

Okolní kopce se ztrácejí v hutné mlze, z nebe se snáší mohutné přívaly sněhových vloček, do toho prudký vítr, který je metá do očí biatlonistů. Jednoduše ledové peklo.

Dobrovolníci musí lopatou odhazovat závěje sněhu z tribun, na tratích se kupí sněhové jazyky .

V Oberhofu to vlastně není nic nového. Biatlonisté o něm s nadsázkou říkají: „Přijíždíte na střelnici, nefouká, klídek, stoupnete si na stav číslo 15, foukne a rázem stojíte na šestnáctce.“

Biatlonová aréna v německém Oberhofu.
Trať v Oberhofu těsně před čtvrtečním sprintem žen.

„Zahrnout, oplotit a dát ceduli zákaz vstupu,“ smál se zase předloni Michal Šlesingr.

Ještě o rok dříve se tady pro změnu vůbec nezávodilo. Sníh totiž chyběl úplně. Turbulence v počasí jsou zapříčiněny několika faktory.

Oberhof je na hřebenu lesa otevřen ze severu, východu i západu. V nadmořské výšce 850 metrů je sevřen mezi dvěma vrcholy Grosse Beerberg a Schneekopf. A to tady často dělá neplechu.

„Jsou tady mistři světa v tom, jak to podělat,“ říkal Ondřej Moravec. „A ani tentokrát Oberhof nepřekvapil.“

Program

Čtvrtek

14.30 sprint žen (7,5 km)

● Pátek

14.30 sprint mužů (10 km)

● Sobota

12.45 stíhací závod žen (10 km)

15.00 stíhací závod mužů (12,5 km)

● Neděle

11.45 štafeta žen (4x6 km)

14.30 štafeta mužů (4x7,5 km)

Přesto se tady Čechům nebývale daří. Předloni vyhrála Gabriela Koukalová sprint i hromadný závod, v tom stíhacím skončila druhá. 

Na třetím místě ji navíc jistila Eva Puskarčíková a mezi muži dojel druhý ve sprintu Michal Šlesingr. Loni si zase právě tady pro první stupně vítězů v sezoně dojela Veronika Vítková, později bronzová na olympiádě.

„Tohle místo se mi prostě líbí. Líbí se mi profil tratě, ale vlastně netuším, proč se mi tady tak daří,“ říká třicetiletá biatlonistka.

Ani další Češi recept na Oberhof neznají, i tak jim to tady jde.

Nic na tom nemění ani fakt, že si jednotlivé výpravy opakovaně stěžují na neregulérnost závodů. Na to, že o vítězi často rozhoduje spíše počasí než aktuální schopnosti. Že je to větrná loterie.

V minulosti se objevovaly i hlasy, že kdyby Oberhof nebyl v Německu, součástí Světového poháru už dávno není. Jenže on v Německu je. Také proto je občas protežovaný.

Západní soused je biatlonovou velmocí. Světový pohár by bez něj těžko fungoval. Německo se opírá o bohatou historii, zájem fanoušků a také sponzory. Jen se podívejte na hlavní značky Světového poháru - automobilka BMW, finanční skupina DKB, výrobce topných a chladicích systémů Viessmann nebo pivovar Erdinger. Všechny německé.

Za čtyři roky se tady bude konat i mistrovství světa a těžko si představit, že Oberhof v dohledné době z kolotoče Světového poháru zmizí.

Rozmarům počasí navzdory.