130 let

Český běžec Pavel Maslák | foto: Reuters

Protest za protestem. Štafeta mužů čekala na bronz hodinu a čtvrt

Sport
  •   20:52
GÖTEBORG - U zeleného stolu se hodinu a čtvrt rozhodovalo o výsledcích mužské štafety na halovém mistrovství Evropy v Göteborgu. A přesně tak dlouho nevěděl český tým, jestli se má radovat, nebo smutnit. Nakonec Daniel Němeček, Josef Prorok, Petr Lichý a Pavel Maslák vystoupili na bronzový stupínek a zlomili prokletí čtvrtých míst, které český tým přiveze ze Švédska nakonec tři.

Čtvrtkaři proběhli cílem jako čtvrtí za Brity, Rusy a Poláky. Nic nebyl platný mocný finiš unaveného Masláka, jasného vítěze individuálního závodu. Jenže o chvíli později přišla diskvalifikace britského týmu za vyšlápnutí jejího člena z dráhy po kontaktu s polským závodníkem. "Zatím jsme na třetím, jestli to dopadne, tak to bude pecka tečka šampionátu," shodli se čeští běžci. Jenže pořadí se měnilo každou chvíli. Po diskvalifikaci Britů rozhodčí sami po opětovném zhlédnutí videa původní vítěze vrátili na první místo a odsunuli Čechy zpět na "bramborovou" pozici.

K TÉMATU

Česká čtveřice to viděla v televizi a jen sklopila oči a beze slova odešla. "Tam to bylo hodně smutný. Člověk přemýšlel, co jsme mohli udělat líp, jestli jsem to neprokaučovali. Z té euforie najednou bylo zase čtvrtý místo," povídal Prorok, už s medailí na krku. "Byli jsme hodně skleslí. Nikdo jsme nevěřili, že to dopadne," přiznal. výprava ale v zápětí podala protest a poukazovala na to, že Brit vyšlápl z dráhy. Jury celou situaci znova posuzovala u videa a zopakovala skutečnost, že Britové chybu neudělali. Konstatovala však, že proti pravidlům se provinil Polák.

Polák strčil loktem do Richarda Bucka tak vehementně, že dostal trest

Rafal Omelko strčil loktem do Richarda Bucka tak vehementně, že dostal trest za omezení soupeře. Další protest polské výpravy už úspěch neměl. Přitom právě Omelko měl z polské čtveřice po závodu možná největší radost. "Je to pro nás skoro jako vítězství, velký den. A že diskvalifikovali Brity a pak je vrátili? Je mi úplně jedno, jestli jsme druzí nebo třetí," řekl po doběhu, když ještě nevěděl, jak všechno dopadne.

Díky němu česká čtveřice navázala medailí na senzační titul mužské štafety z roku 2000 v Gentu. Mezi tím na žádném šampionátu v hale ani nestartovala. "Byli jsme jako na trní," řekl po vyhlášení Prorok. Celou dobu čekali na hotelu. Když se novinku dozvěděli, vypukla euforie. "Řvali jsme, byli šťastní," uvedl Prorok, specialista překážkář. Jenže nastal problém, protože tým nebyl pohromadě a nedalo se dovolat Němečkovi. "Nějak jsme se svolali, museli jsme se ještě obléct, takže jsme mazali z hotelu na vyhlášení," radoval se pětadvacetiletý Prorok, který se dočkal první medaile.

"Kluci jsou mladí, ale mně čas letí," usmíval se. "Je to super," radoval se Maslák, který si přiveze z Göteborgu nakonec dva cenné kovy. Přitom si hned v cíli vyčítal, že běžel špatně. "Přepískl jsem to, běžel jsem netakticky v druhé dráze, pak jsem se ještě strkal s Polákem," uvedl. Už v rozcvičení cítil únavu. "Věřil jsem, že to bude v pohodě, ale došlo mi. Po prvním kole jsem si ještě věřil, že bych Poláka měl předběhnout, že ho dám ve finiši, ale nestačilo to. Neměl jsem na to. Nakonec to ale dobře dopadlo," radoval se Maslák.

Autor: ČTK