Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Průcha řídil vítězství Rangers

Sport

  9:42
NEW YORK - Vedoucího muže kanadského bodování severoamerické NHL Jaromíra Jágra zastoupil v zápase proti Pittsburghu jeho krajen Petr Průcha. Dvěma góly a jednou nahrávkou se podílel na vítězství New Yorku Rangers 4:2.

Útočník New Yorku Rangers Petr Průcha foto: ČTK

Jednu asistenci si připsali také Petr Sýkora a Jaromír Jágr. Hlavní hvězdou večera však byl Průcha, který se usilovně brání přijmout roli nejlepšího nováčka NHL.

"Nechci být srovnáván s Ovečkinem ani s Crosbym. Oni jsou výjimeční. Pro mě jsou důležitá
vítězství," řekl zámořským novinářům bývalý pardubický útočník, který vstřelil již 23 gólů.
Rozsíval vítěznou brankou rozhodl utkání, které patřilo co do počtu získaných bodů k jeho nejpovedenějším v této sezoně.

"Je krásné vstřelit vítězný gól, když jsem předtím srovnal zápas vlastním gólem," usmál se bývalý hokejista Pittsburghu, pro něhož to byla letos druhá trefa.

Novému kouči "Tučňáků" Michelu Therrienovi se zatím nepodařilo tým pozvednout: po vystřídání Eda Olczyka Pittsburgh z 16 zápasů vyhráli jen tři.

"Zasloužili jsme si lepší konec. Hráli jsme opravdu dobře. Nedávali jsme soupeři šance k přečíslení, ubránili dvojnásobnou přesilovku. Neměli jsme štěstí, ale učíme se," řekl Therrien.

Další český útočník, který se představí za tři týdny na olympijském turnaji v Turíně a skóroval ve čtvrtečním programu NHL, byl Martin Erat z Nashvillu. V duelu s New Jersey srovnal
skóre deset minut před koncem, ale jeho celek prohrál po samostatných nájezdech 3:4.

Brankáře Tomáše Vokouna při nich překonali dva střelci, zatímco jeho protějšek Martin Brodeur si poradil se všemi. "Tak to v nájezdech chodí," pokrčil rameny Vokoun, jehož v zápase překonal Patrik Eliáš, ale při nájezdech si na něj nepřišel.

"Těžko si na ty nájezdy člověk zvyká, když je netrénujeme, protože hrajeme skoro každý den," dodal český gólman. Kouč Predators Barry Trotz ocenil, že jeho celek dokázal ve
třetí třetině vyrovnat zápas se soupeřem, který vyhrál již poosmé za sebou.

"Nejsem zklamaný. Oni mají neuvěřitelnou úspěšnost, když po dvou třetinách vedou. Dostali jsme utkání do prodloužení a prohrát v nájezdech s Brodeurem není žádná ostuda," prohlásil
Trotz. 

Podobně jako Vokoun dopadl i jeho rival v boji o post brankářské jedničky na olympiádě Dominik Hašek, neboť jeho Ottawa podlehla Anaheimu po samostatných nájezdech 3:4.

Hašek však inkasoval tváří v tvář soupeři jen jednou. Nebýt pardubického odchovance možná by k nájezdům vůbec nedošlo. "Senátoři" se sice rychle dostali do dvoubrankového vedení,
ale dvě třetiny se převážně bránili. Ve druhé části hosté skóre otočili, ale bod zajistil Ottawě dvě a půl minuty před koncem Dany Heatley.

Hašek čelil celkem 39 střelám a po zápase uznal, že Senators mohou být rádi za bod. "Nic nám nedarovali. I ve třetí třetině jsme měli možná jednu nebo dvě šance. Hráli výborně v defenzivě a my jsme měli štěstí, že se nám nakonec podařilo vyrovnat, protože v útoku jsme toho moc nevymysleli," uvedl Hašek.

Jako na houpačce si museli připadat aktéři utkání Los Angeles - Atlanta. Domácí dvakrát vedli, pak prohrávali o dvě branky, aby nakonec skóre otočili a zvítězili 8:6. Bodově se prosadili i čeští hokejisté z Atlanty - Patrik Štefan vstřelil gól a na další nahrál, Jaroslav Modrý si připsal asistenci.

V ofenzivně laděném utkání zářil domácí útočník Luc Robitaille, který vyrovnal klubový střelecký rekord Marcela Dionna. Kromě 550. branky si Robitaille mohl vychutnat čtrnáctý
hattrick v kariéře a v čele historické tabulky střelců Los Angeles se osamostatnil.

V NHL se naplno prosazují už i sourozenci Michálkové a oba ve čtvrtek skórovali. Zatímco starší Zbyněk v dresu Phoenixu otevřel v souboji s Floridou skóre a nakonec se radoval z výhry 6:3, mladší Milan hájící barvy San Jose sice v utkání s Edmontonem osmým gólem v sezoně srovnal ve třetí třetině skóre, ale "Žraloci" prohráli po samostatných nájezdech 2:3.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!