130 let

Petr Průcha (uprostřed) se raduje z gólu | foto: ČTK

Průcha rozhodl o těsné výhře Rangers

Sport
  •   9:44
NEW YORK - Hokejisté New Yorku Rangers získali další důležité body v boji o play off. Ve čtvrtečním utkání NHL dokázali zvítězit na ledě městských rivalů Islanders 2:1; rozhodující branku vstřelil český útočník Petr Průcha, který byl následně vyhlášen první hvězdou zápasu.

Ostrovanům se tak nepovedla odveta za porážku 1:2 po penaltovém rozstřelu, kterou utrpěli v pondělí na ledě v Madison Square Garden. Rozhodly o tom především dva okamžiky. Prvním bylo vyloučení domácího útočníka Chrise Simona, po kterém Průcha vstřelil vítězný gól. Simon byl poslán na trestnou lavici za surový a zákeřný faul na forvarda Jezdců Ryana Hollwega. Jeho bradu po zápase "zdobilo" několik stehů, přesto se ale usmíval. "Skórovat při přesilovce byla ta nejlepší pomsta. Když puk skončil v bráně, tak jsem se nemohl cítit lépe," řekl Hollweg novinářům.

Dalším klíčovým okamžikem se stala situace z poslední minuty utkání, kdy gólman Rangers Henrik Lundqvist nejprve vyrazil střelu Marka Andreho Bergerona, nebylo však jasné, zda dokázal včas zastavit i dorážku Trenta Huntera. Po dlouhých konzultacích s videorozhodčím sudí branku neuznal.

"Díval jsem se na velkou obrazovku tam nahoře. Podle některých záběrů to vypadalo, že gól padl, podle jiných zase že ne," krčil rameny Lundqvist. Jezdci se tak dotáhli na postupové osmé místo v tabulce Východní konference a mají shodný počet bodů jako Carolina a Toronto. Jejich soupeři Islanders mají na kontě už jen o tři body více a patří jim sedmá příčka.

Brodeur má znovu 40 vítězství
Čtvrteční večer se vydařil také kapitánovi New Jersey Patriku Eliášovi. Devils se představili v divizním derby na ledě Pittsburghu, a když i po prodloužení stále platil nerozhodný stav 3:3, o vítězi musely rozhodnout samostatné nájezdy. Sidney Crosby tentokrát svůj pokus neproměnil, na druhé straně tak o triumfu Ďáblů rozhodl právě Eliáš, který si v utkání připsal i jednu nahrávku. Český útočník byl poté zvolen třetí hvězdou.

Zvlášť spokojený byl po utkání gólman hostů Martin Brodeur. Ten totiž pošesté v kariéře dosáhl na 40. výhru během jedné sezony. "Když se vám podaří uspět ve 40 zápasech nebo se jen dostat k takhle vysokému číslu, je to něco výjimečného. Není mnoho chlapíků, kteří by se něčím podobným mohli pochlubit," pochvaloval si po utkání Brodeur. Devils si tak upevnili vedení v Atlantické divizi, na druhé Penguins mají náskok osmi bodů.

Český útočník Montrealu Radek Bonk vstřelil ve čtvrtek svou dvanáctou branku sezony, Canadiens ale neuspěli a připsali si čtvrtou porážku za sebou. Atlanta je porazila 6:2, a získala tak další důležité body v boji o prvenství v Jihovýchodní divizi. Montreal naopak pokračuje v propadu tabulkou Východní konference, momentálně mu náleží dvanáctá příčka.

Vokoun u výhry chyběl
O vítězství v divizi usilují i hokejisté Nashvillu a další krok k němu udělali v utkání s Calgary. Proti Plamenům se jim daří, vítězně vyšli z posledních sedmi vzájemných střetnutí a radovali se i tentokrát. Predátoři zvítězili 6:3, před Tomášem Vokounem dostal v jejich brance tentokrát příležitost Chris Mason. V dresu Nashvillu se dvěma góly a jednou asistencí blýskl veterán Jason Arnott.

Na ledě Ottawy se v divizním derby představili hokejisté Toronta, Senátoři je deklasovali vysoko 5:1 a spravili si chuť po třech porážkách za sebou. Dvěma góly na sebe upozornili domácí útočníci Mike Fisher a Dean McAmmond. "Před námi i za námi je spousta dobrých týmů a my si nemůžeme dovolit odehrát více podobných zápasů, jako byl tento. Je dobré, že hned v sobotu budeme moci předvést lepší výkon," komentoval utkání kapitán Toronta Mats Sundin. Maple Leafs budou mít příležitost porážku soupeři vrátit před vlastním publikem.

Autor: ČTK