Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

První česká medaile v cyklokrosu: bronz získal Hník v kategorii do 23 let

Sport

  15:54aktualizováno  17:01
ST. WENDEL - Český cyklokrosař Karel Hník vybojoval na mistrovství světa v německém Sankt Wendelu v kategorii jezdců do 23 let bronzovou medaili. Světovým šampionem se v sobotu stal Nizozemec Lars van der Haar, jeho krajan Mike Teunissen si v dramatickém spurtu s Hníkem zajistil stříbro.

Ilustrační foto. foto: ČTK

Devatenáctiletý Hník vyrážel na trať ze třetí řady, přestože podle původního rozpisu měl jet až ze čtvrté, ale postupně si klestil cestu vpřed. Poté, co se dotáhl do vedoucí skupinky, která čítala průběžně okolo 13 závodníků, začínal kontrolovat dění v čele a skvělým závěrem si dojel pro cenný kov, přestože měl ještě v předposledním kole defekt.

"Vmáčkl jsem se na startu ještě do třetí řady, ale i tak to bylo na začátku velmi těžké, neboť jsem byl někde kolem 15. místa. Potkalo mě pár krizových chvilek, ale okruh za okruhem jsem na tom byl lépe a lépe," řekl Hník na tiskové konferenci po závodě.

Během závodu na trati, která pod náporem slunce výrazně povolila oproti dopolednímu klání juniorů, se v čele postupně vystřídalo hned několik jezdců. Zpočátku to byli Italové Elia Silvestri a Matteo Trentin, posléze Belgičané Joeri Adams s Vincentem Baestaensem, ale také Francouz Matthieu Boulo či pozdější vítěz Van Der Haar.

Snažil jsem se o druhé místo, ale je to jedno, říká Hník
V nájezdu do posledního kola sice vedl Francouz Jimmy Turgis, pak se na chvilku utrhl Teunissen, ale nejvíce sil měl ve finiši Van Der Haar. Cílem projel těsně před Teunissenem a Hníkem.

"Věděl jsem, že musím být vepředu před tím posledním sjezdem, tam jsem se dostal na třetí místo a to už jsem udržel. Ještě jsem tam spurtoval o druhé, ale to už je celkem jedno, ta medaile tam je, to je hlavní," pochvaloval si Hník.

"Když jsme se dostal do čela, bylo mi jasné, že mám dobrou šanci vyhrát, neboť jsem věděl, že mezi mnou a zbytkem skupinky je ještě Mike (Teunissen). Věděl jsem, že ke zlatu je blízko asi 200 metrů před cílem, kdy jsem se trochu utrhl. Bylo to ale hodně tvrdé, protože jsem jel na plný plyn posledních asi 700 metrů, takže v závěru už jsem byl unavený a vyhlížel cílovou čáru," popsal vítězný Van Der Haar.

Zbývajícím českým jezdcům kromě Hníka už se v poli s celkem 50 závodníky tak dobře zdaleka nevedlo. Juniorský mistr světa z Tábora v minulém roce Tomáš Paprstka skončil devatenáctý, o dvě příčky za ním dojel Michael Boroš, na 32. místě přijel do cíle Jan Nesvadba a 37. se ztrátou téměř pěti a půl minuty Lubomír Petruš.

Trenér Bambula je spokojený
Trenér Stanislav Bambula tak nakonec mohl první polovinu z víkendového šampionátu zhodnotit pozitivně. "Je medaile, takže určitě spokojenost. Dopoledne nám to se smůlou uteklo, teď ten Kája udělal úžasný závod," řekl novinářům Bambula.

Českým cyklokrosařům v kategorii do 23 let se přitom před závodem nevěřilo zdaleka tolik jako juniorům, kteří nakonec vyšli naprázdno.

"Já ale věřil, že když to nevyšlo dopoledne, tak jeden z nich tam teď na bednu bude, což se povedlo. Bylo tam jinak zase dost pádů a defektů, dlouho se držel Paprstka v té skupině, jen měl smůlu, že se nemohl dostat úplně dopředu, jinak by byl také vysoko," uvedl Bambula, který se tak při premiéře na MS v roli reprezentačního trenéra dočkal první medaile.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...