Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

První etapa Tour byla plná pádů, ovládl ji Němec Kittel

Sport

  17:38aktualizováno  18:12
Ani Cavendish, ani Sagan, ani Greipel, ani Goss. Očekávaný souboj spurtérů o žlutý dres narušily v první etapě Tour zmatky a pády. Na pásce se radoval Marcel Kittel, pětadvacetiletý Němec ze stáje Argos Shimano, který přespurtoval Nora Kristoffa z Kaťuše.

Němec Kittel vyrál 1. etapu Tour 2013. foto: Reuters

Loni musel Marcel Kittel z Tour odstoupit už po 5. etapě. A jeho stáj Argos Shimano je tu stále nezkušeným týmem, startuje na Tour teprve podruhé. Start letošního ročníku však byl pro Kittela i jeho tým přímo pohádkový. Připadl jim žlutý dres!

Předcházel tomu velký chaos na cílových kilometrech, který zlikvidoval většinu spolufavoritů závěrečného spurtu.

Po dlouho fádním průběhu 212 kilometrů dlouhé etapy do Bastie se její závěr proměnil v opravdové peklo.

Když pelotonu chybělo posledních 10 kilometrů, organizátoři oznamovali, že dojezd etapy se uskuteční už 3 kilometry před plánovanou metou. Autobus stáje Orica GreenEdge se totiž zasekl v prostoru cíle a dlouho trvalo, než se jej povedlo vyprostit.

Tony Martin si v 1. etapě Tour ošklivě odřel záda.
Geraint Thomas potřeboval v 1. etapě Tour ošetřit.

Několik jezdců potřebovalo po pádu ošetřit.

Zároveň však přišla série pádů.

Nejprve v podání pověstného smolaře Hoogerlanda z týmu Vacansoleil, který zavadil o reklamní panel u silnice a odporoučel se na asfalt. Další karambol se zrodil 11 kilometrů před cílem z podobného důvodu na samém konci pelotonu a postihl zhruba 15 jezdců včetně loňského vítěze Gira Hesjedala a Froomova pomocníka Stannarda.

Jenže z pohledu sprinterů byl kritický až pád číslo 3, k němuž došlo na kraji silnice. Postihl spurtérskou megastar Petera Sagana a zbrzdil Marka Cavendishe, kterého tak připravil o veškeré ambice bojovat o etapový primát. Technická závada (řetěz) vzápětí vyřadila ze hry i Němce Greipela.

Do spurtu se tak pustila značně zredukovaná skupina cyklistů, z níž ještě na cílové rovině odpadl po dalším pádu Australan Goss.

Kittel, jehož tým byl už dlouho před finišem v čele závodu v početní převaze, se všem nástrahám dokázal vyhnout a na posledních metrech se přehnal i kolem mocně spurtujícího Nora Kristoffa, třetího muže z olympiády.

Únik hned po startu

Hned po ostrém startu tu byl zdařilý pokus o únik. Kvinteto Flecha (Vacansoleil), Boom (Belkin), Lobato (Euskaltel), Cousin (Europcar) a Lemoine (Sojasun) si peloton pustil od těla nejdál na 3 a půl minuty. Uprchlíci si zasupurtovali na jediné vrchařské prémii dne (4. kategorie) o puntíkatý vrchařský dres, který vybojoval Španěl Lobato.

Další souboj, tentokrát na rychlostní prémii získal pro sebe Nizozemec Boom, zatímco za uprchlíky si to už o body za další místa rozdali spurteři: napoprvé z nich byl nejúspěšnější Greipel před Saganem a Cavendishem.

Britova formace Omega Pharma tahala tempo na špici pelotonu takřka od prvních kilometrů závodu, příležitostně jí vypomohly další spurtérské stáje Lotto a Argos Shimano, zatímco Saganův Cannondale se sem vytáhl až před rychlostní prémií.

Když do cíle chybělo 35 kilometrů a podél silnic nedaleko od korsického pobřeží přibývalo diváků, byli uprchlíci po 170 kilometrech dostižena. Peloton byl kompaktní.

Před následnými pasážemi, kdy se trasa úvodní etapy vracela užšími silnicemi k moři, se na čele závodu objevil i tým Saxo-Tinkoff včetně Romana Kreuzigera, jedoucího těsně před Albertem Contadorem, Podobně se tu pohybovala i stáj BMC s Evansem a po chvíli dorazil i Froomův "vlak" Sky. Týmy, kandidující na úspěch v celkové klasifikaci, chránili na čele pelotonu své lídry před případnými hromadnými pády. Jenže zcela je ani tentokrát neuchránily.

Největší favorit Chris Froome upadl už cestou na oficiální start v Porte Vecchio a týmoví kolegové na něj museli počkat, ale incident přečkal bez vážnějších následků.

Zato Alberto Contador se stal obětí série pádů v závěru etapy, cílem projížděl se ztrátou a s potrhaným dresem v doprovodu domestiků a zdálo se, že s obavami hledí na své zápěstí.

"Alberto je v pohodě, ale musíme počkat, jaké to bude ráno, jak se z pádu zotaví. Nemá žádnou zlomeninu, nebo o ní zatím nevíme," říkal vzápětí Philippe Mauduit, sportovní ředitel týmu Saxo.

Contadorův tým se přejmenuje?

Vůbec bylo okolo stáje Saxo-Tinkoff hned první den Tour živo více, než se očekávalo. Způsobila to také informace listu L´Equipe, že ruský miliardář Oleg Tinkoff se chystá koupit tento tým od Bjarna Riise. Na otázku dánského serveru sporten.dk nicméně Tinkoff reagoval: "Proč bych to dělal?"

Jinou otázkou je však míra jeho sponzorství. Tinkoff nepopřel, že by se chtěl stát jediným hlavním sponzorem stáje a "vystrnadit" tak z názvu dánskou Saxo Bank. "Ale musíte si počkat až do Paříže," řekl. "Na Champs-Elysées uslyšíte dvě zprávy. Že Contador vyhrál Tour a kdo bude budoucím sponzorem tohoto týmu."

Tinkoff stál již dříve u zrodu ruské Kaťuši, ze které však později "byl odejít".

Ale do chvíle, než v Paříži odhalí budoucnost Contadorovy stáje, zbývá ještě 20 etap. Ta nedělní už rozhodně nebude "plochá", na pouti do Bastie čekají kopce korsického vnitrozemí a čtyři vrchařské prémie.

Výsledky Tour de France

1. etapa Porto-Vecchio - Bastia (213 km): 1. Kittel (Něm./Argos-Shimano) 4:56:52, 2. Kristoff (Nor./Kaťuša), 3. Van Poppel (Niz./Vacansoleil-DCM), 4. Millar (Brit./Garmin-Sharp), 5. Trentin (It./Omega Pharma-Quickstep), 6. Dumoulin (Fr./AG2R-La Mondiale), 7. Henderson (N. Zél./Lotto-Belisol), 8. Roelandts (Belg./Lotto-Belisol), 9. Rojas (Šp./Movistar), 10. Boeckmans (Belg./Vacansoleil-DCM), ...26. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!