Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

První etapu Tour vyhrál po hromadných pádech ve spurtu Petacchi

Sport

  21:45
BRUSEL - Italský spurtér Alessandro Petacchi vyhrál v hromadném dojezdu první etapu Tour de France z Rotterdamu do Bruselu a na slavném závodu se dočkal premiérového triumfu od roku 2003. Závěr 223,5 km dlouhé etapy poznamenaly hromadné pády, k nimž nicméně došlo v tříkilometrové ochranné zóně, takže se neměnilo průběžné pořadí.

Alessandro Petacchi (vpravo) ovládl i první spurt na Tour de France 2010. foto: ČTK

V jeho čele tak zůstal vítěz sobotního prologu Fabian Cancellara ze Švýcarska, jenž se zapletl do jedné z nehod. Se ztrátou dojel do cíle také jediný český cyklista na Tour Roman Kreuziger, kterému stále patří dvacáté místo.

TOUR DE FRANCE V ČÍSLECH - 1. ETAPA

Rotterdam - Brusel (223,5 km): 1. Petacchi (It.) 5:09:38, 2. Renshaw (Austr.), 3. Hushovd (Nor.), 4. McEwen (Austr.), 5. Ladagnous (Fr.), 6. Oss (It.), 7. Rojas (Šp.), 8. Knees (Něm.), 9. Pérez (Šp.), 10. Roelandts (Belg.), ...52. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Cancellara (Švýc.) 5:19:38, 2. Martin (Něm.) -10, 3. Millar (Brit.) -20, 4. Armstrong (USA) -22, 5. Thomas (Brit.) -23, 6. Contador (Šp.) -27, 7. Farrar, 8. Leipheimer (oba USA) oba -28, 9. Boasson Hagen (Nor.) -32, 10. Gerdemann (Něm.) -35, ...20. Kreuziger -38.

"Dneska to bylo hodně nervózní a na konci to bylo pořádně bláznivé. Nemohl jsem nic dělat, také já jsem se do toho chaosu zapletl. Spadl jsem tvrdě. Zítra budu ten asfalt, který jsem dnes nasbíral, určitě cítit," uvedl Cancellara.

Petacchi si pro první výhru po sedmi letech dojel ve spurtu zhruba dvacetičlenné skupiny, která zbyla po dvou hromadných pádech, jež doslova ucpaly silnici a peloton rozkouskovaly. Do finiše se tak nezapojili například favorité Mark Cavendish nebo Oscar Freire.

Šestatřicetiletý Petacchi porazil po razantním nástupu Marka Renshawa z Austrálie a Nora Thora Hushovda. "Vyhrát etapu na Tour po sedmi letech je krásný pocit. Dnešní etapa byla spíš jako jednodenní klasika, od začátku hodně nervózní," uvedl Ital, který na Tour nestartoval do roku 2004.

Kreuziger dojel na 52. pozici a pochvaloval si, že se vyhnul pádu. "Kilometr před cílem to lehlo těsně přede mnou. Se štěstím jsem se tomu vyhnul, ale zezadu do mě někdo napálil. Ustál jsem to, jen jsem si trochu spálil nohu o galusku. Musím přiznat, že už jsem to viděl černě," uvedl na svém webu.

"Celý tým musím pochválit, byli jsme skoro pořád vpředu na prvních třiceti místech a zatím jsem naprosto klidný. Jsem přesvědčen, že pokud přežiju v pohodě ty úvodní etapy, tak zajedu pěknou Tour," řekl čtyřiadvacetiletý Čech a pochvaloval si skvělou atmosféru na nizozemských a belgických silnicích.

"Bylo to neuvěřitelné. Podél celé trasy davy lidí, že skoro ani nebylo místo, kde by peloton zastavil na čůrání. Něco takového jsem v životě nezažil." K pádům přitom došlo už v průběhu etapy. Zhruba po 56 kilometrech je měl na svědomí pes, jenž proběhl před pelotonem.

Z kola spadli například Kreuzigerův týmový kolega z Liquigasu Ivan Basso či Brit David Millar, mohli však pokračovat. Také v pondělní etapě dostanou šanci na vítězství spurtéři. Na 201 km z Bruselu do Spa čeká peloton zvlněný terén, posledních dvacet kilometrů je ale rovina.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!