Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

První horskou etapu na Giru vyhrál Ulissi, do růžového se oblékl Evans

Tour de France

  17:43
MONTECOPIOLO (Itálie) - Diego Ulissi se na cílové pásce ještě jednou ohlédl, zkontroloval odstup a pak vystřelil ruce nad hlavu. Cyklistické Giro vjelo do hor, jeho osmá etapa finišovala 1538 metrů nad mořem na vrcholu Sestola a italský závodník oslavil své druhé vítězství v italském závodě. Jen 8 sekund za ním projel cílem Australan Cadel Evans a ujal se vedení a růžového trika.

Diego Ulissi oslavuje vítězství v osmé etapě. foto: ČTK/AP

Od tohoto Gira se očekával duel Kolumbijce Quintany se Španělem Rodríguezem, dvou vrchařských es, dvou mužů tak lačných po triumfu v Grand Tour. Až za jejich zády měli jet všichni ti Bassové, Uránové a taky Evans, cyklistický veterán, vítěz Tour de France.

Jenže Rodríguezův sen skončil v 6. etapě polámanými žebry, Quintana ještě nevjel do svého rajónu - vysokých hor, a tak trpělivý a pozorný Evans se po osmi závodních dnech chopil své růžové šance. "Doufali jsme, že by se to mohlo podařit," oddechl si v televizním rozhovoru.

Poté už mu přes hlavu natáhli Maglia rosa, ozdobu lídrů Gira. Poprvé se tak stalo v roce 2002, teď si ji australský klokan hýčká potřetí v kariéře. "Je to opravdu drsné Giro z mnoha důvodů," říkal ještě. "Ale teď jsme ve velmi dobré pozici."

Lídr stáje BMC má v průběžném hodnocení náskok 57 sekund na kolumbijského borce Omegy Rigoberta Urána, polský kapitán Saxa Rafal Majka je ještě o 13 sekund zpět.

A další hory prověří favority znovu v nedělní etapě.

Peloton má za sebou maratonské a hlavně zmoklé dny. "Takže jsme všichni tuhle etapu odstartovali trošku unavení. Myslím, že to bylo na konci vidět," uvažoval Evans.

A nejvíc asi u Kolumbijce Arredonda, muže samostatného úniku. Bolestí se v závěru šklebil, na poslední dva vrcholy etapy věnované Marku Pantanimu se škrábal sám a jen smutně vyčerpaným pohledem sledoval, jak se za jeho zády pomalu blíží Francouz Pierre Rolland.

Ti dva se 2,5 kilometru před cílem sjeli a měli se bít o etapové prvenství. Chvíli šlapali spolu a pak francouzský čahoun vyrazil vpřed, výraz ve tváři o jeho pohodě však nenapovídal.

A skupina všech favoritů supěla čím dál blíž.

Ulissi měl mohutný finiš

Z ní nejdřív vystartoval Ital Aru, ale Evans měl vše pod kontrolou. Pak předvedl nezachytitelný nástup Moreno, vítěz Valonského šípu, 400 metrů před páskou dojel Rollanda, ale krutý závěr etapy mu sebral naději.

Chorvat Kiserlovski potrestal Morenovu brzkou snahu, předstihl ho, za jeho zády už však letěl Ulissi a v poslední zatáčce se dostal vpřed a pak i na první místo výsledkové listiny. "Ten závěr nebyl pro mě úplně ideální, ale jsem samozřejmě šťastný," ujistil vítěz.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 8. etapa Foligno - Montecopiolo (174 km)

1. Ulissi (It./Lampre) 4:47:47, 2. Kiserlovski (Chorv./Trek) stejný čas, 3. Kelderman (Niz./Belkin), 4. Quintana (Kol./Movistar) oba -6, 5. Evans (Austr./BMC), 6. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step), 7. Pozzovivo (It./AG2R) všichni -8, 8. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -14, 9. Aru (It./Astana) -17, 10. Hesjedal (Kan./Garmin) -20.

Průběžné pořadí: 1. Evans 34:22:35, 2. Urán -57, 3. Majka -1:10, 4. Morabito (Švýc./BMC) -1:31, 5. Aru -1:39, 6. Ulissi -1:43, 7. Kelderman -1:44, 8. Quintana -1:45, 9. Kiserlovski -1:49, 10. Pozzovivo -1:50.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!